Hoe kam je je kat?

Vol goede moed wil je aan de slag met de vachtverzorging van je kat. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? En wat als je kat zich helemaal niet laat kammen? In deze blog geef ik je allerlei tips voor het kammen van je kat, zodat je daar zelf mee aan de slag kunt.

Liever een filmpje kijken, waarbij je ook meteen beeld hebt bij de tips? Zie dan onderstaande Youtube video!

First things first; de juiste materialen
Voor je begint is het belangrijk de juiste spullen in huis te hebben. Weet je niet welke kammen het beste zijn? Lees dan eerst even deze blog. Die gaat helemaal in op welke materialen vachtvriendelijk zijn. Gebruik geen Furminators of andere kammen met scherpe tandjes; die zijn slecht voor de vacht en je kat vindt het vaak nog vervelend ook.

Jong geleerd is oud gedaan
Heb je nog een kitten? Begin dan meteen met de vachtverzorging! Je hoeft echt niet iedere dag de vacht helemaal door te kammen (liever niet zelfs, meer hierover in deze blog), maar het is wel verstandig je kitten aan de kam te laten wennen. Haal iedere dag even de kam even een paar keer door (een deel) van de vacht, gewoon puur om hem/haar er even aan te laten wennen. Als ze het als kitten al gewend zijn, gaat het later ook veel beter. Ditzelfde geldt overigens voor nagels knippen; dit is vaak niet nodig totdat ze oud zijn en het zelf niet meer bijhouden. Dan is het handig als ze als kitten al gewend zijn aan pootjes vasthouden, nageltjes uitdrukken, en evt knippen.

Oefenen, oefenen, oefenen
Ook oudere katten kun je laten wennen aan de vachtverzorging. Je kunt meerdere dingen doen; of je wacht tot je kat rustig ligt en gaat dan aan de slag, of je gaat er juist een soort standaard ritueeltje van maken. Bij die 2e methode kun je bijvoorbeeld steeds hetzelfde kleedje tevoorschijn halen waar je kat op kan liggen tijdens het kammen. Gebruik die dan enkel daarbij; zo weet je kat “het kleedje is er, dus we gaan kammen”. Wat voor jouw kat het beste werkt, moet je zelf uitvinden. Sommige houden van die voorspelbaarheid van het kleedje, andere gaan er dan meteen vandoor.
Het allerbelangrijkste is in ieder geval dat je flink oefent.

Begin klein; haal 2 keer de kam door de vacht en beloon je kat meteen. Zorg dat kammen iets leuks wordt. Als je kat iets lekkers krijgt na het kammen, heb je meer kans dat hij het toelaat. Die 2 haaltjes door de vacht kun je daarna gaan uitbreiden, tot 3, 5, 10x. Tot je uiteindelijk gewoon steeds stukjes kunt kammen. Zorg voor goede beloning en je zult zien dat je kat het meer ok gaat vinden.

Kam in stukjes
Je hoeft ook echt niet heel je kat door te kammen; je kunt ook in delen kammen. Kam de ene dag even op zijn rug, de andere dag onder zijn oksels, de dag daarna even in zijn liezen. Zo ben je steeds maar kort bezig. Bovendien: less is more. Heeft je kat geen klitten? Dan hoef je ook echt niet steeds te kammen. Voel wel elke dag goed met je handen door de vacht of er nergens klitten ontstaan. Ontstaan ze wel? Dan kam je dat stukje even uit.

Werk katvriendelijk
Ga nooit je kat in een houdgreep houden, in zijn nekvel grijpen, of andere onvriendelijke methoden proberen om je kat toch te kammen. Dit heeft totaal geen zin en zo wordt het elke keer alleen maar een groter gevecht. Zet in op een positieve associatie. Is je kat er klaar mee? Laat hem maar gaan. Probeer het later nog eens met een lekker snoepje erbij. Door steeds iets lekkers te geven heb je meer kans dat hij het uiteindelijk gaat waarderen.

Lukt het niet? Vraag hulp!
Laat je kat het echt niet toe, maar krijg hij wel klitten? Vraag dan hulp van een kattentrimmer! Ook als je zelf de klitten er niet uit krijgt; vraag hulp van een professional. Ga niet zelf keihard aan de klitten trekken of zelf proberen te scheren (waarom niet? Dat lees je hier). Doe je dat wel, heb je meer kans dat je kat het daarna helemaal niet meer toelaat.

Previous
Previous

Wat is de beste kattenvoeding?

Next
Next

Zelf je kat scheren?