Zelf je kat scheren?

Mogelijk herken je het wel: je kat zit ineens helemaal in de klit. Ongemerkt is het blijkbaar ineens ontploft en nu krijg je de klitten niet meer uitgekamd. Je ziet een paar filmpjes van trimsters op instagram die klitten wegscheren en denkt: dat kan ik ook! Of je denkt: die tondeuse heb ik niet, maar wel de schaar, dus dan pak ik die toch even? Je zult niet de eerste (en ook vast niet de laatste) zijn die hierdoor onbedoeld de huid van de kat beschadigd. Want echt waar; ik hoor regelmatig verhalen waarbij mensen per ongeluk een gat in de kat hebben geknipt, of met de tondeuse een tepel hebben afgeschoren of een wondje hebben gemaakt.

Waarom je niet zomaar zelf moet gaan scheren/knippen
Kattentrimmen is een vak. Kattentrimmers worden niet voor niets opgeleid; hier leren ze de juiste scheertechnieken. Bovendien hebben ze heel wat meer handigheid met het hanteren van de kat en bedienen van de tondeuse dan de gemiddelde eigenaar. En dat is ook helemaal niet erg: daar bestaan trimmers voor. Begrijp me niet verkeerd, ik snap heel goed dat mensen het zelf gaan proberen. Ze willen hun kat immers snel van de klitten afhelpen. Maar je kunt dus helaas wel echt schade maken, tot wondes waar hechtingen voor nodig zijn aan toe. Zit je kat helemaal in de klit? Neem dan contact op met een trimmer. Die kan jou en je kat, op een veilige manier, helpen.

Mag ik dan niets zelf weghalen?
Natuurlijk zijn er echt wel dingen die je wel kunt doen. Om te beginnen kun je kijken of klitten niet toch met je vingers/de punt van de combikam uit te pluizen zijn. Verder kun je kleinere vervilte klitjes zelf knippen/scheren, maar, doe dit alleen als de klitten wat verder van de huid af zitten. Voor de veiligheid kun je er dan een kam tussen doen; zo raak je minder makkelijk de huid. Kies bij knippen ook altijd voor een schaar zonder scherpe punt. Zitten de klitten heel dicht tegen de huid aan (oftewel, is het lastig zien waar de klit stopt en de huid begint?); ga niet zelf aan de slag. Hierbij wordt het risico gewoon te groot.

Is je kat lastig te hanteren? Ga dan niet teveel pushen. Dat is niet fijn voor de kat (die krijgt alleen maar een grotere hekel aan de vachtverzorging) en daarnaast is zo’n tegenstribbelende kat ook weer niet veilig; dan zit je helemaal snel ineens in je kat, ipv enkel in de vacht.

Vraag hulp!
Je kunt ook prima eens aan een trimmer vragen of die wil laten zien hoe je zelf wat kleinere klitjes kunt weghalen. Dan weet je in ieder geval zeker dat je het op een veilige manier doet. Maar voor de duidelijkheid nogmaals: doe dit alleen bij kleinere klitten, die niet dicht op de huid zitten. Dit is met name handig voor katten die niet het geduld hebben voor klitten uitpluizen of als de klitjes niet uitkambaar zijn.

Afspraak maken? Stuur een whatsappje of maak online een afspraak.

Op zoek naar een vachtsparend en katvriendelijk trimster bij jou in de buurt? Kijk dan ook eens op www.kattentrimsters.nl

Previous
Previous

Hoe kam je je kat?

Next
Next

Artrose als oorzaak voor vachtproblemen