Artrose als oorzaak voor vachtproblemen

Artrose is een veelvoorkomend probleem bij katten. Ongeveer 1 op de 3 katten lijdt hieraan. Bij katten boven de 12 is er zelfs bij 80-90% aanwijzingen voor artrose. Enorm veel voorkomend dus! (bron: MCvoordieren & Anicura). Naast dat dit natuurlijk voor de kat niet prettig is, heeft het ook zo zijn invloed op de vacht. Hoe dat komt en wat je kunt doen om je kat te helpen, vertel ik in deze blog!

Wat is artrose en hoe herken je dit? (bron: Anicura)
Bij artrose is er sprake van kraakbeenafbraak, wat sneller gaat dan het vormen van nieuw kraakbeen. Slijtage van de gewrichten dus. In plaats van het kraakbeen vormen zich botwoekeringen rondom de gewrichten. Daarnaast is er sprake van ontstekingsreacties, verminderde soepelheid en pijn. Het wordt uiteindelijk langzaam erger.

Bij katten komt artrose het meest voor in de ellebogen, maar het kan ook voorkomen in de heupen, rug en knieën.

Het lastige bij katten, is dat ze meesters zijn in het verbergen van pijn. Ze lopen dus ook vrijwel nooit mank en ze springen soms ook nog gewoon op de bank, tafel etc. Toch vallen een aantal dingen soms op: afzonderen, minder actief zijn (meer slapen), minder vaak/minder hoog springen, niet meer geaaid willen worden (of negatief reageren op aanraking op bepaalde plekken), onzindelijkheid (kan bv komen door te hoge instap van de kattenbak, of moeilijk bereikbare plek).

En daarnaast is er dus nog iets dat kan opvallen: een slechte vacht!

Waarom een slechte vacht bij artrose?
Dit gebeurt niet bij iedere kat, maar vachtproblemen komen heel vaak voor bij oudere katten. Artrose is daarbij een belangrijke oorzaak. Ik zie de “gewone” korthaartjes maar weinig in de trimsalon, maar als ik ze zie zijn ze vaak oud en is er dus een flinke kans op artrose. De vachtproblemen zitten ook vaak op specifieke gebieden: achterop de rug en heupjes. Dit kan komen door pijn bij de heupen, maar ook vanwege het feit dat de katten minder soepel zijn geworden en dus niet meer goed zo ver om kunnen draaien om te wassen.

Kort samengevat is de kat door pijn en verminderde soepelheid simpelweg niet meer in staat zijn eigen vacht te verzorgen. Het gevolg? Klitten en vervilting; nog een bron van pijn voor de kat dus.

Wat te doen?
Merk je op dat je kat zich anders gedraagt en dat er vachtproblemen zijn ontstaan die voorheen nooit speelden? Laat je kat dan ook medisch checken! Zeker bij senioren is het aan te raden jaarlijks een seniorencheck te laten doen. Zo kun je ziekten tijdig behandelen. In het geval van artrose kun je in ieder geval je huis wat aan passen aan je kat (makkelijk bereikbare slaapplekjes en kattenbak oa). Verder zijn er supplementen ter ondersteuning en kun je met de dierenarts overleggen of er pijnstilling voorgeschreven kan worden. Ook overgewicht is niet goed; dit geldt natuurlijk voor elke kat, maar bij artrose is het nog net even vervelender. Is je kat te dik, is het belangrijk deze te laten afvallen, zeker bij artrose.
Dit alles helpt soms al voldoende om je kat zijn eigen vacht weer goed te laten verzorgen. Uiteraard kun je je kat ook een handje helpen met de vachtverzorging.

Meehelpen poetsen
Lukt het je kat niet meer zijn vacht te onderhouden? Help dan mee! Door af en toe te kammen en dagelijks een vochtige microvezeldoek over de vacht te halen, kun je al flink meehelpen. Zo haal je de losse haren weg die je kat zelf niet meer wegwast. Overdrijf hierbij ook weer niet, want overdaad schaadt. Belangrijk is dat je wel iedere dag goed voelt of er nergens klitten ontstaan.

Te grote klitten of zelfs vilt? Naar de trimster!
Zitten er klitten in die je er zelf niet meer uit krijgt, of is de vacht zelfs vervilt? Neem dan contact op met een trimster. Dit zorgt voor pijn bij je kat, dus het is belangrijk dit te verhelpen.

Previous
Previous

Zelf je kat scheren?

Next
Next

Vachtverzorging van je kat: wintertips!