Vachtverzorging van je kat: wintertips!

De verwarming staat al weer even te loeien; de koude dagen zijn duidelijk weer begonnen. Dat betekent dat onze katten ook hun lekkere wintervachtje hebben gekweekt. Zeker (half)langharige katten kunnen nu echt een enorme vacht hebben. Lekker warm dus :-).

Maar die verwarming, dat koude, droge weer, de lekkere fleecedekentjes… Die kunnen ook een negatieve invloed hebben op de vacht van onze katten. Daarom in deze blog wat wintertips om je kat klitvrij te houden!

Tip 1: zorg voor een goede luchtvochtigheid
Kattenvachten doen doen het het beste bij een luchtvochtigheid van zo’n 50-55%. Echter, in de winter is er vaak sprake van droge lucht, zeker in huis met de verwarming lekker aan. Schrik niet als de luchtvochtigheid in huis dan soms wel dropt tot 15-20%. Niet zo fijn voor de vacht van je kat dus; de vacht wordt statisch en gaat sneller klitten. Gevolg; kat helemaal in de klit tegen het einde van de winter. Wat kun je dus doen? Een luchtbevochtiger aanschaffen! Zo zorg je handmatig voor een hogere luchtvochtigheid in huis. Bakjes water aan je verwarming hangen kan natuurlijk ook. Meten = weten in ieder geval, dus zorg dat je weet hoe het ervoor staat met de luchtvochtigheid :-).

Tip 2: pas op met fleecedekentjes
Tsja, dit is een lastige. Katten liggen meestal graag op de lekkere zachte fleecedekentjes, en ook wijzelf vinden ze heerlijk warm. Maar het materiaal kan wel zorgen voor nog statischere vachten en dus zorgen voor klitten. Merk je dat je kat snel klit? Misschien kun je dan beter voor andere materialen kiezen.

Tip 3: statische vacht? Gebruik een pipetje Allerderm
Soms lukt het niet om de luchtvochtigheid hoog genoeg te krijgen. Wat je dan ook kunt doen, is de statische vacht van je kat helpen verbeteren door pipetjes Allerderm te gebruiken. Deze zijn oa hier verkrijgbaar. De huid/vacht is van nature iets vettig en dat helpt het statische tegengaan. Maar met die droge lucht moeten we onze katten daar soms iets mee helpen. Deze pipetjes kunnen daar mee helpen!

Tip 4: Voelen, voelen, voelen!
Natuurlijk hoef je niet je kat overmatig te gaan aaien (dat maakt ze enkel nog statischer, hihi!), maar het is wel goed iedere dag even je kat volledig te controleren op klitten. Dan ben je er namelijk vroeg bij als er wel klitten ontstaan. Kleine klitten kun je vaak nog uitpluizen; grotere niet meer. Doe dit dus elke dag even. Merk je dat de klitten te groot worden/je ze er niet meer uit krijgt; neem zsm contact op met een trimmer! En als je weet dat je kat einde winter altijd problemen krijgt, plan vooruit. De wintermaanden zijn druk in de trimsalon, dus beter te vroeg contact opnemen dan te laat. Een afspraak kan altijd verschoven worden als het toch niet nodig blijkt.
Let overigens ook op bij katten die graag in het natte gras liggen of in de sneeuw spelen: natte vachten kunnen ook wel eens flink gaan klitten!

Afspraak maken voor een trimbehandeling? Stuur me een whatsappje of maak online een afspraak.
Zit ik niet in de buurt? Op
www.kattentrimsters.nl vind je vachtvriendelijke trimsters bij jou in de buurt!

Previous
Previous

Artrose als oorzaak voor vachtproblemen

Next
Next

Mijn kat verhaart zo!