Welke materialen gebruik je bij de vachtverzorging van je kat?

Stap een willekeurige dierenwinkel binnen en je vindt vaak een flink aantal verschillende soorten borstels en kammen. Maar zijn al die kammen wel goed voor de vacht? En wat is het verschil tussen al die kammen? In deze blog ga ik in op de materialen die je het beste kunt gebruiken bij de vachtverzorging van je kat.

Om maar met de deur in huis te vallen; veel borstels en kammen die je in de standaard dierenwinkels vindt, zijn niet ideaal. In een volgende blog ga ik dieper in op waarom deze kammen niet zo goed zijn voor de vacht; om deze blog niet te lang te maken focus ik me nu enkel op de materialen die je wel kunt gebruiken.

Combikam
Zeker bij (half)langharige katten is deze kam wat mij betreft echt een must-have! Dit is een metalen kam, met een deel grove tanden en een deel wat fijnere tanden. Het gaat eigenlijk met name om dat grove deel van de kam. Met deze kam kom je diep genoeg in de vacht om ook dieperliggende klitten op te sporen. Dit is belangrijk, want veel andere borstels nemen enkel de bovenlaag van de vacht mee, waardoor problemen pas heel laat worden opgemerkt.
Met de combikam kun je de vacht doorkammen, zonder de vacht en huid te beschadigen. Omdat er, ook met deze kam, toch altijd ook wat gezonde vacht meekomt met kammen, raad ik niet aan om dagelijks te kammen. Maar als je kamt, dan liefst met deze kam :-).

Daarnaast kun je met de kam dus goed klitten opsporen en bovendien kun je ze goed uitpluizen, door de punt van de kam te gebruiken.

Slickerborstel
Een slickerborsteltje is een ander borsteltje wat erg nuttig kan zijn bij het verzorgen van de vacht van je kat. Je kunt hier niet de hele vacht mee doorkammen, maar waar dit borsteltje wel handig voor is, is losse haren weghalen. Je kunt met dit borsteltje lichtjes over de vacht “dansen” om de haren eraf te halen.

Microvezeldoek
Een microvezeldoekje is super nuttig, ook voor kortharige katten. Door het doekje licht vochtig te maken en daarna over de vacht te halen, kun je veel losse haren verwijderen. Omdat het de vacht niet beschadigd kun je dit vaak herhalen; in de rui kun je desnoods meerdere malen per dag het doekje over je kat halen. Hierdoor heb je minder haar in huis en krijgt je kat ook minder losse haren binnen bij het wassen; handig om haarballen te voorkomen dus!


Wil je nu zelf aan de slag?
De combikammen vind je helaas vrijwel niet in de “standaard” dierenwinkels. Ze zijn wel te koop bij ons in de webshop. De combikam vind je hier. Wil je een compleet setje, inclusief tips voor het gebruik van deze set? Koop dan een basissetje.

Previous
Previous

Kat scheren?

Next
Next

Tandenpoetsen bij je kat?