Tandenpoetsen bij je kat?
Wist je dat gebitsproblemen een oorzaak kunnen zijn van een slechte vacht? Katten spenderen enkele uren per dag aan het verzorgen van hun vacht. Dit doen zij uiteraard met hun tong (en soms ook tandjes). Je kunt je wel voorstellen dat als zij gebitsproblemen krijgen, dit vaak tot pijn in hun mond leidt. Dan is het niet zo prettig meer om je vacht goed te verzorgen. Het gevolg? Vettige vachten, tot klitten in de vacht, tot zelfs vervilte vachten. Daarom is het belangrijk gebitsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen. Een van de dingen die daar heel goed bij kan helpen, is tandenpoetsen!
Tandenpoetsen bij een kat??
Veel baasjes staan niet echt te springen bij het idee dat ze de tanden van hun kat moeten gaan poetsen. Toch is het erg belangrijk. Laten we beginnen met problemen die kunnen voorkomen:
Tandplak en tandsteen Net als wij mensen, kunnen ook katten last hebben van tandplak en tandsteen. Tandplak kun je wegpoetsen, maar tandsteen niet meer. Tandsteen kan uiteindelijk zorgen voor ontstoken tandvlees en dat is pijnlijk. Uiteindelijk kan het gebit zo erg worden aangetast, dat er tanden/kiezen getrokken moeten worden. Als je er echter op tijd bij bent, kan de dierenarts het gebit nog reinigen onder narcose. Naast zelf poetsen, is het dus ook belangrijk dat je je kat regelmatig laat nakijken door de dierenarts!
Parodontitis Dit is ontsteking van de weefsels rondom de tand. Dit kan het tandvlees zijn, maar ook de verbinding tussen tand en kaakbot, het wortelcement of het kaakbot zelf. Het begint vaak met gingivitis (tandvleesontsteking), en dit is nog omkeerbaar bij de juiste behandeling. Als er niets moet wordt gedaan kan het uitbreiden en kan de tand verloren gaan. Met het blote oog kun je soms overigens de ernst lastig bepalen; je ziet dan immers niet hoever het kaakbot is aangetast. Daarom wordt er alvorens het gebit gereinigd wordt bij de dierenarts vaak een röntgenfoto gemaakt; zo is te zien hoe het er van binnen uitziet.
FORL: feline odontoclastic resorptive lesions. Bij deze aandoening zijn er delen van de tand opgelost, oftewel, er zit een gaatje in. Dit zijn overigens niet de gaatjes zoals wij mensen dat kennen. Het is namelijk geen gevolg van tandplak in dit geval en bij mensen is dat wel zo. Door zo'n FORL, ofwel gaatje, kan het tandbeen bloot komen te liggen en kunnen wortels worden aangetast. De aandoening kan dan ook flink pijnlijk zijn voor de kat.
Stomatitis. Bij stomatitis raakt het slijmvlies in de mond ontstoken; dit kan naast het tandvlees, ook de tong en het gehemelte zijn. Gelukkig komt dit bij katten heel weinig voor.
Hoe merk je of je kat gebitsproblemen heeft? Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Dat maakt het soms lastig om te zien of je kat gebitsproblemen heeft. Kijk, als dat lukt, regelmatig zelf even naar de tandjes. Zie je tandplak/tandsteen zitten? En is daarbij het tandvlees erg rood? Laat dit dan nakijken door de dierenarts. Mogelijk is een reiniging nodig. Verder is een slechte vacht, minder eten, een stinkende adem of knoeien met eten ook reden om ze even te laten nakijken.
Ok, tandenpoetsen dus.
Die problemen wil je dus voorkomen. Maar hoe pak je in hemelsnaam dat tandenpoetsen aan? Het kan inderdaad een uitdaging zijn; niet iedere kat laat dit toe. Sowieso geldt, jong geleerd is oud gedaan. Dus heb je nog een kitten: start meteen met tandenpoetsen aan te leren. Maar probeer het met een oudere kat ook zeker; alle katten kunnen leren.
Gaasje of tandenborstel Als je de tanden gaat poetsen, is het handig te weten waarmee . Je kunt immers geen mensentandpasta gebruiken en het is handig een speciale tandenborstel voor kleine kattenmondjes te gebruiken. Zorg dus altijd dat je dat in huis haalt. Het tandenborsteltje dat ik zelf het meest handig vind, vind je hier. Vind je kat de tandenborstel echt niet fijn, gebruik dan een gaasje.
Het aanleren van tanden poetsen Laat je kat er eerst aan wennen dat je aan zijn mond zit. Dus begin eens met de wangen masseren en til af en toe een lipje op. Als dat goed gaat, kun je een gaasje pakken en daarmee over de wangen wrijven. Vind je kat dat goed, kun de lippen weer wat optillen en met het gaasje voorzichtig over de tandjes en kiesjes wrijven. Eventueel kan dit ook met alleen je vinger; pas wel op dat je kat niet per ongeluk op je vinger bijt ;-).
Als dit allemaal goed gaat, kun je ook de tandpasta gaan proberen. Tandpasta's voor katten hebben vaak een lekker smaakje, zoals kip. Je kunt dus, om je kat eraan te laten wennen, ze een heel klein beetje van je vinger laten likken. Zo wennen ze vast aan de smaak, dat scheelt later weer. Daarna kun je wat op het gaasje doen en gaan poetsen.
Tot slot kun je met de tandenborstel beginnen. Laat ze weer even wennen aan de borstel (dus even laten ruiken e.d.) en wrijf dan eens over de lipjes. Til later de lippen op om ook echt de tanden te poetsen. Bouw dit rustig op en poets zachtjes. Er zijn katten die een tandenborstel echt geen succes vinden. Weet dan, dat je ook best met het gaasje kunt blijven poetsen. Een tandenborstel poetst iets grondiger, maar iets is beter dan niets :-)
Voor al het bovenstaande geldt uiteraard: hoe snel het gaat, hangt af van je kat. Kijk altijd naar je eigen kat en laat hem/haar het tempo bepalen.
En het belangrijkste: vergeet niet je kat te belonen tijdens het proces! Maak van tandenpoetsen een feestje :-)
Tot slot De ene kat is gevoeliger voor tandproblemen dan de ander. Ook met poetsen valt helaas niet alles te voorkomen. Daarom is regelmatig zelf checken en een jaarlijkse gezondheidscheck bij de dierenarts ook zo belangrijk. De dierenarts kan het gebit waar nodig reinigen of op een andere manier ingrijpen.