Wat is de beste kattenvoeding?

Kattenvoeding is er in alle soorten en maten; het is niet gek als je door de bomen het bos niet meer ziet. Brokjes, natvoer, KVV of zelfs BARF; wat is nu het beste voor je kat? Er is niet echt 1 juist antwoord, maar er zijn wel een aantal dingen die je mee kunt nemen bij het maken van een keuze. Daarover ga ik het hebben in deze blog!

Disclaimer: ik ben geen voedingsdeskundige. Kattenvoeding is wel 1 van mijn passies en ik heb ook flink veel tijd zitten in het researchen van de juiste voeding voor mijn katten. Er zijn een aantal algemene adviezen die ik mee kan geven, maar dit is mijn visie (wel gebaseerd op wetenschappelijke artikelen) en ieder moet zijn eigen keuze maken. Spelen er medische problemen bij je kat? Overleg dan altijd met je dierenarts voor je klakkeloos overstapt van voeding.

De soorten kattenvoeding

First things first; welke soorten voeding zijn er eigenlijk? Laten we eerst even onderscheid maken tussen compleet en aanvullend voer. Compleet betekent dat alle benodigde voedingsstoffen erin zitten. In principe kunnen ze dus gewoon enkel dat voer eten en toch krijgen ze dan alles binnen. Aanvullend voer zit iets anders in elkaar; hier zijn geen (of weinig) vitaminen en mineralen aan toegevoegd en dit voer is niet bedoeld als hoofdvoeding, omdat het katten simpelweg niet voorziet van alle voedingsstoffen.

Dan de verdeling brok, natvoer en rauwe voeding. Dit zijn toch wel de categorieën kattenvoeding die we hebben. De belangrijkste eigenschappen:

  • Brok
    Verreweg de meeste katten krijgen voornamelijk brokjes. Het is ook makkelijk als baasje; je zet een bakje brokjes neer en je kat regelt het vaak zelf wel. Het bederft niet snel; je kunt dit prima de hele dag laten staan. Eigenlijk is alle brok in Nederland compleet voer, dus over tekorten hoef je je niet druk te maken. Brokjes zijn “droogvoer”; ze bevatten erg weinig vocht. Logisch, anders is het geen brokje meer.

  • Natvoer
    Natvoer heb je in allerlei vormen; pate, stukjes vlees in saus of gelei, vleesreepjes etc etc. Het belangrijkste aan natvoer zit eigenlijk al in de naam: het is nat. Vaak zit er zo’n 70 tot zelfs 80% vocht in natvoer. Dat klinkt misschien als vrij duur water voeren, maar hierover later meer. Natvoer heb je wel ook veel in aanvullende soorten; die zijn niet compleet en dus niet geschikt als hoofdvoer. Er is echter ook veel natvoer op de markt dat wel compleet is en wat je dus wel als hoofdvoeding kunt voeren.

  • Rauwe voeding
    Je kunt je katten ook nog rauw vlees voeren. Grofweg kun je dit scheiden in 2 stromingen; KVV en BARF. KVV rolletjes (Kant en klaar vers vlees) zijn kant en klare rollen gemalen vlees, waar spiervlees, orgaan en bot in zit en soms ook een premix met vitaminen/mineralen. BARF (Bones and Raw Food) is vaak ongemalen vlees, waarbij dus niet alles in 1 mengsel zit. Je voert spiervlees, orgaanvlees en vleesbotjes.

Wat zijn de voor- en nadelen van elke soort?

  • Brok

    Wat ik eerder zei, het is natuurlijk wel een makkelijke manier van voeren. Je kunt het de hele dag laten staan en de kat kan dus steeds een klein beetje eten. En het is eigenlijk altijd compleet. Wat wil je nog meer? Nou, vooral vocht. Brokjes zijn heel erg droog, ze bevatten maar zo’n 6-10% water. Dat is voor een dier wat zijn vocht van origine vooral uit prooien haalt, erg weinig.

  • Natvoer

    Misschien voel je hem al aankomen; mijn voorkeur gaat uit naar vochtrijke voeding. Het eenvoudigste is dan natvoer, mits je een complete variant hebt. Natvoer bestaat uit heel veel vocht, en katten zijn nu eenmaal slechte drinkers. Ook als je denkt “mijn kat drinkt heel veel", valt dit vaak tegen. Uit onderzoek blijkt dat katten op natvoer veel meer vocht binnenkrijgen, ook al drinken katten op brokjes 5x meer. Een kat van 5kg moet gemiddeld 200ml water binnenkrijgen. Dat is echt heel veel! Je kunt het eens meten, om te kijken wat je kat nu echt binnenkrijgt. Bedenk wel, er verdampt ook altijd water! Dus je moet er eigenlijk altijd iets vanaf halen. Wil je een mix van brok en natvoer, laat dan 50% van het dieet van je kat uit natvoer bestaan. Let wel; 50% van de kcal, niet 50% van het gewicht van het voer.

  • Rauw
    Over rauwe voeding kan ik kort (maar eigenlijk ook heel lang) zijn: je moet weten wat je doet! Er zijn tal van websites over rauw voeren, maar ik persoonlijk ben van mening dat ook die niet zomaar te vertrouwen zijn. Heel veel principes omtrent rauw voeren stammen af van het rauw voeren van honden. Katten en honden hebben echter andere behoeften! En dat verschil zit hem niet alleen in taurine (een belangrijke stof voor katten), hoewel le internet dat vaak wel beweert. Op de blog van de webshop heb ik 2 uitgebreide blogs staan over rauw voeren, die vind je hier en hier. Wil je rauw voeren, lees die dan vooral even door :-). Kort samengevat: wil je je flink verdiepen in de materie, doe vooral de cursus van Raw Fed and Nerdy en ga zelf samenstellen. Wil je dat niet (en dat is heel begrijpelijk); kies een KVV die echt compleet is. Mijn voorkeur zou dan uitgaan naar Barfmenu Kat, KB complete of eventueel Carnibest.

Een pleidooi voor vochtrijke voeding
Kort samengevat ben ik dus groot voorstanden van vochtrijke voeding voor onze katten. Voor een kat is dit gewoonweg meer passend dan brokjes. Daarmee zeg ik niet dat brokjes helemaal uitgebannen moeten worden, maar ik zou het dus het liefst minstens half/half zien. Of je nu natvoer of rauwe voeding kiest maakt in principe niet uit, maar besef wel dat (goed!) rauw voeren niet zo eenvoudig is als het lijkt. Wil je rauw maar wel zeker zijn dat je goed zit; kies dan dus een compleet merk, wat ook echt vitaminen/mineralen toevoegt (en niet enkel compleet is volgens het BARF principe).

Binnenkort volgt nog een blog over natvoer, waar ik dieper inga op de voordelen en waar je op moet letten, evenals het overzetten van je kat op natvoer. Tot de volgende blog!

Previous
Previous

De rol van de eigenaar bij de vachtverzorging

Next
Next

Hoe kam je je kat?