De rol van de eigenaar bij de vachtverzorging

Hoewel ik wel eerdere blogs heb over vachtverzorging thuis, wil ik toch eens stilstaan bij de rol van de eigenaar. Want ik kan me ook best voorstellen dat mensen denken; ik breng gewoon mijn kat naar de trimsalon en dan ben ik klaar. En dat is geen vreemde gedachte, want als het verzorgen van de vacht thuis niet lukt, raad ik altijd aan naar een trimmer te gaan. Maar welke rol is er dan weggelegd voor de eigenaar? Kleine spoiler: de eigenaar speelt een zeer belangrijke rol! Daarover meer in deze blog.

Wat kan een trimmer betekenen voor je kat?
Laten we even beginnen met wat een trimmer voor je kat kan betekenen. In het geval van flinke klitten of zelfs vervilting is dat natuurlijk heel duidelijk; de trimmer kan je kat daar weer vanaf helpen. Soms door het uit te kammen, maar bij ernstige klitten/vilt door te scheren. Ook kan een trimmer helpen bij katten waarvan de vacht beginnende klitten heeft of waarvan de vacht “is dichtgeslagen”. Door de vacht weer helemaal netjes uit te kammen valt deze weer luchtig/losjes en de losse haren zijn er tussenuit gekamd. Zeker bij katten die zichzelf niet meer goed verzorgen (denk aan oudere katten of katten met medische problemen), kan een trimbeurt dan veel goeds doen, omdat die zelf de losse haren niet weggepoetst krijgen.

Voorkomt een trimbeurt klitten?
Dan misschien wel het belangrijkste punt. Voorkomt een trimbeurt klitten? Ja en nee. Een kat die regelmatig voor een trimbeurt komt, zal minder klitten hebben dan een kat waarvan de vacht niet wordt bijgehouden. Maar helaas is niet zo dat een regelmatige trimbehandeling ervoor zorgt dat de vacht van de kat helemaal niet meer kan klitten. Ik weet, er wordt vaak gezegd dat door de kat regelmatig te ontwollen klitten voorkomen worden, maar dat is wat mij betreft echt een no-go (zie ook deze blog). Het lijkt een mooie oplossing, maar de vacht wordt van steeds slechtere kwaliteit en je moet dus steeds vaker naar de trimmer om die onderwol weg te halen. Waar dus nog bovenop komt dat dat voor de kat helemaal niet prettig is. Komt nog bij dat door de slechtere kwaliteit vacht, deze op de langere termijn alleen maar makkelijker klit (met dus regelmatigere trimbeurten tot gevolg).
Maar hoe zit het dan met vachtbesparend trimmen? Als die onderwol er niet uit wordt gekamd, hoe helpt een trimbeurt dan met klitten?

  • Ten eerste worden dus alle losse haren weggekamd. Zeker bij katten die zichzelf niet goed verzorgen (en zich ook niet goed laten kammen thuis) kan dit heel veel uitmaken. Ook zonder ontwollen dus; die losse haren kunnen makkelijk klitten en als dat eruit is heb je dat probleem dus minder. Uiteraard blijft het probleem bestaan, dus die losse haren komen weer terug. Daarover later meer.

  • Klitten worden weggehaald. Als de vacht eenmaal klit, gaat het soms razendsnel en haren om de klit heen gaan vervolgens ook klitten. Door dus op tijd klitten weg te halen, voorkom je erger.

  • Vette vacht wordt behandeld. Als een kat een hele vette vacht heeft, kan dit ook zorgen voor meer klitten. Tijdens een trimbeurt wordt dit behandeld met bijvoorbeeld maizena of een speciale mousse (die niet uitgespoeld hoeft te worden). Dit kan thuis natuurlijlk herhaald worden, maar uiteraard helpt dit tijdens de trimbeurt ook al meteen.

Samengevat helpt een trimbeurt dus zeker, maar het is niet zo dat je kat daarna helemaal niet meer kan klitten tot de volgende trimbeurt. Het blijft zaak je kat goed te controleren thuis.

De rol van de eigenaar
Dan komen we dus bij de rol van de eigenaar. Het allerbelangrijkste is dat je als baasje dagelijks de vacht van je kat controleert. Voel je ergens een klit ontstaan? Probeer die dan met je handen of de kam uit te pluizen. Op die manier kun je grotere problemen voor zijn. Lukt het je zelf om die kleine klitten uit te pluizen en zo grote klitten te voorkomen? Super! Dan hoeft je kat misschien niet eens naar de trimsalon. Scheelt stress voor de kat en (niet geheel onbelangrijk) geld voor jou als baasje.

Laat je kat het niet toe? Kijk of je in ieder geval een vochtige microvezeldoek over de vacht mag halen; dit haalt losse haren weg en dit kan dus al iets schelen, zeker bij katten die zichzelf niet goed wassen. Wel blijft het belangrijk om te controleren op klitten. Voel je weer klitten komen? Kijk of je ze als je kat slaapt misschien heel voorzichtig weg mag halen, stukje bij beetje. Lukt het niet, dan moet je weer terug naar de trimmer.

Hoe vaak naar de trimsalon?
Hoe vaak je dan naar de trimsalon moet, wisselt erg per kat. Katten die zich goed door hun baasje laten kammen hoeven dus misschien wel nooit meer, na wat advies. Of, als ze enkel in de winter heel erg klitten, hoeven ze misschien maar eens per jaar.
De katten die zich niet goed laten kammen thuis, die zijn mogelijk gebaat bij regelmatigere behandelingen (bv 4x per jaar, al zijn er ook uitschieters naar boven). Dit is niet altijd op voorhand te voorspellen, maar dit kun je samen met de trimmer bekijken.

Samengevat
De eigenaar heeft dus een hele belangrijke rol in de vachtverzorging. Natuurlijk help ik met liefde alle katten, ook al zouden ze 10x per jaar komen. Maar om stress zoveel mogelijk te voorkomen (en torenhoge kosten voor baasjes te voorkomen), zet ik liever in op goede tips voor thuis, waardoor de kat juist minder vaak naar de salon hoeft te komen. Dat betekent dus wel dat je als baasje ook aan de slag moet, maar zeg nu zelf: zo’n lekker zacht, klitvrij vachtje als beloning na een korte kamsessie; dat is toch heerlijk?

Previous
Previous

(Einde van de) wintervilt?

Next
Next

Wat is de beste kattenvoeding?