Waarom je een kat niet wil ontwollen

IMG_4966-2.jpg

Zoals overal op de website te lezen is, trim ik vachtvriendelijk. Dat betekent ook dat ik katten niet ontwol of pluk. Maar waarom doe ik dat eigenlijk niet? Handig toch, al dat losse haar eruit? Was dat maar waar… In deze blog vertel ik je meer over ontwollen, waarom dit geen goed idee is en leg ik uit wat we verstaan onder vachtvriendelijk trimmen.

Wat is ontwollen?
Met ontwollen worden simpel gezegd de ondervacht van de kat losgetrokken. En ik zeg bewust trekken, omdat dat is wat er gebeurd. Het idee is dat daarmee de “oude” en losse haren worden weggehaald. Dit is in de praktijk echter onmogelijk. Je kunt als trimmer nooit goed zien of je oud haar weghaalt, of ook gezonde haren. Bovendien laat kattenvacht vrij gemakkelijk los; erg handig als ze eens ergens achter blijven hangen, want anders lopen ze veel meer kans op verwonding. Dat betekent dus wel dat je ook gezonde haren heel makkelijk los kunt trekken. Met ontwollen kun je dus bergen haar uit zo’n kat halen; ziet er heel indrukwekkend uit en het lijkt op het eerste gezicht ook ideaal. Want al dat haar zit nu niet meer op je kat, dus verhaart hij minder en is er minder kans op haarballen, toch?

Ontwollen is geen oplossing voor de rui
Nee dus. Je trekt inderdaad haar uit, dus dat kan niet meer uitvallen. Een tijdelijke oplossing is het dus. Maar de haarzakjes gaan ook razendsnel nieuwe haren maken; de vacht biedt immers bescherming, dus dat moet zo snel mogelijk weer terug. Deze haren zijn vaak echter wel van mindere kwaliteit. Door veel ontwollen beschadig je huid en vacht en dus wordt uiteindelijk de kwaliteit van de vacht steeds slechter.
Overigens helpt het ook niet om klitten tegen te gaan. Het lijkt leuk, veel minder haar op je kat, dus ook minder klitten. Maar zoals hierboven gezegd; de vacht wordt van mindere kwaliteit. En haar van mindere kwaliteit, klit ook sneller. Op de langere termijn wordt de vacht van je kat dus slechter.

Scherpe materialen
Daar komt nog bij, dat ontwollen vaak met scherpe materialen gebeurt. Haar wordt soms letterlijk afgesneden of scherpe harkjes schrapen over de huid van je kat. Niet zo prettig dus! Veel katten vinden het dan ook echt niet fijn. Overigens zijn dit soort materialen ook gewoon in de winkel te koop, voor baasjes om zelf te gebruiken. De welbekende “Furminators” bijvoorbeeld komen de vacht echt niet ten goede!

Een kat heeft zijn vacht nodig
Wat ook belangrijk is om te benoemen, is dat de kat zijn vacht nodig heeft. Met ontwollen is het doel om maar zoveel mogelijk haar uit de kat te halen. Die vacht zit er echter niet zonder reden: zo biedt het bescherming en daarnaast zorgt de vacht voor een goede temperatuurregulatie (ja, die vacht houdt ook koel bij warme dagen!). Als we zoveel mogelijk onderwol verwijderen, gaan deze functies voor een deel verloren. Niet zo katvriendelijk dus.

Vachtvriendelijk
Om al bovengenoemde redenen doe ik dus niet aan ontwollen of plukken van de vacht. Kattenvachten zijn hier gewoonweg niet geschikt voor en het is niet katvriendelijk. Natuurlijk kam ik de kattenvachten goed door tijdens een trimbehandeling en uiteraard komt daar ook haar bij mee. Ik probeer dit echter wel te beperken; het doel ervan is het weer doorkambaar maken en losjes laten vallen van de vacht, om klitten te voorkomen. Het doel is niet om zoveel mogelijk haar van de kat te halen.

Ik hoop dat deze blog uitlegt waarom ik dus niet aan ontwollen doe :-). Wil je meer weten over hoe je de vacht van je kat zelf kunt bijhouden, op een vachtvriendelijke manier? Lees dan ook een deze blog.

Previous
Previous

Help, de vacht van mijn kat is vervilt!

Next
Next

Help, is mijn kat te dik?