Help, is mijn kat te dik?

Een gevoelig onderwerp bij veel baasjes: het gewicht van onze viervoeters. Obesitas speelt niet alleen bij mensen, maar is ook bij onze huisdieren een groot probleem: naar schatting is zo'n 30% van de katten in ons land te zwaarlijvig (hun gewicht zit minstens 20% boven hun ideaalgewicht). Nemen we ook overgewicht mee, komen we tot wel 50% van de katten. Daarom vertellen we in deze blog meer over het gewicht van onze katten, hoe je weet of dit een gezond gewicht is en gaan we specifiek in op de grotere rassen. Daarnaast gaan we natuurlijk in op wat dit betekent voor de kattenvacht.

Overgewicht speelt dus bij veel katten. Maar wat is dan het ideale gewicht van je kat? Je hoort vaak dat “de gemiddelde kat” zo’n 4kg weegt. Of, als iemand zegt dat haar kat maar 3kg weegt; "joh, dat is toch veel te weinig, mijn kat weegt wel 4,5kg hoor!". Dan wordt er dus enkel naar gewicht gekeken, terwijl dat niet het totaalplaatje is. Kijk maar eens naar onszelf. Voor de een zou 60kg te licht zijn, maar voor een ander weer te zwaar. Dit is bij katten net zo. Maar als we niet naar gewicht alleen kijken, waar kijken we dan naar?

Body Condition Score
Wat beter is om te bekijken is de "Body Condition Score" (BCS). De BCS geeft een indruk van de conditie van de kat, gebaseerd op uiterlijke kenmerken en op wat we “voelen”. Zijn de ribben bijvoorbeeld voelbaar bij lichte druk of voel je een flinke vetlaag? Is er een taille zichtbaar of is er juist een grote hangbuik aanwezig (let hierbij op trouwens: een hangbuikje staat niet per se gelijk aan overgewicht!)?

Vanaf een BCS van 6 is er dus al sprake van overgewicht. Er moet dan dus ook actie worden ondernomen om de kat te laten afvallen, zodat de BCS weer 4-5 wordt.

Overgewicht is niet onschuldig

Hoe schattig sommige katten er ook uitzien als ze dikker zijn; het is niet gezond! Er zijn allerlei ziektebeelden gelinkt aan overgewicht; denk aan diabetes, artrose, ademhalingsproblemen etc.  En daarnaast: overgewicht zorgt voor vachtproblemen!

Overgewicht = slechte vacht?
Overgewicht is een van de redenen dat katten in de trimsalon komen. Door hun te hoge gewicht kunnen ze simpelweg hun vacht niet meer onderhouden. Je ziet dan bijvoorbeeld klitten achterop de rug; katten kunnen er door hun lichaamsomvang gewoon niet meer bij en dan krijg je dus klitten. Nog een reden dus, om dat overgewicht aan te pakken. Mogelijk bespaart het jou en je kat ook nog regelmatige tripjes naar de trimsalon!

Wat kan ik doen om mijn kat te laten afvallen?
De belangrijkste reden van overgewicht is simpelweg "teveel eten". Zeker gecastreerde katten lopen veel risico, omdat hun metabolisme vertraagd, maar hun behoefte aan eten stijgt. Stap 1 bij afvallen is dan ook: reken uit hoeveel calorieën je kat nu binnenkrijgt en zorg dat je dit langzaam gaat verminderen. Ook kun je kijken naar type voeding. Veel katten krijgen brokjes, maar deze zijn erg calorierijk, omdat ze heel weinig vocht bevatten. Een manier om je kat te laten afvallen is dan ook het geven van meer (compleet) natvoer. Door het vochtgehalte (wat sowieso goed is voor katten) is het minder calorierijk is, waardoor ze er meer van mogen eten. Ideaal dus.

Daarnaast helpt een beetje “sporten” natuurlijk ook; las wat extra speelsessies in, om je kat in beweging te houden :-).

"Maar het is nu eenmaal een groot ras"
Als Sibereneigenaar hoor ik dit ook regelmatig. Baasjes die zeggen dat het ras nu eenmaal groot is en dat de kat dus ook zwaarder is. Natuurlijk bestaan er grote rassen en natuurlijk zijn die dus soms wat zwaarder, dat ontken ik niet. Maar ook bij grote rassen komt overgewicht regelmatig voor. Als voorbeeld de Brits Korthaar; die zijn natuurlijk ook wat breder gebouwd, maar ze staan inmiddels echt bekend als mollige katten. Maar heel veel Britten zijn gewoonweg te dik. Dit is echter gewoon geworden en overgewicht wordt daardoor niet meer herkend.
Ook bij de Siberen speelt dit overigens hoor; op tal van websites is te vinden dat een kater rustig 6-9kg kan wegen. En die uitschieters zijn er heus, maar voor veel katers is dit echt veel te zwaar. Sterker nog; uit een pilot onderzoek is gebleken dat het gemiddelde gewicht van Siberische katers, die een gezonde BCS hadden, slechts 5.3kg was!* Dat is dus wel even iets anders.
Nogmaals; natuurlijk zijn er uitzonderingen en zijn sommige katten gewoon echt een stuk groter en dus ook prima gezond met een hoger gewicht. Maar laat je niet foppen door het feit dat je een groot kattenras hebt gekocht. Ook daar is overgewicht aanwezig!

Concluderend is het dus belangrijk om op het gewicht en de BCS van je kat te letten. Overgewicht lijkt een onschuldig probleem, maar dat is het niet. Is de BCS van jouw kat te hoog? Ga dan echt met dat gewicht aan de slag; je kat (en zijn vacht) zal je uiteindelijk dankbaar zijn :-).

 

*Kienzle E, Moik K. A pilot study of the body weight of pure-bred client-owned adult cats. Br J Nutr. 2011 Oct;106 Suppl 1:S113-5. doi: 10.1017/S0007114511001802. PMID: 22005404.

Previous
Previous

Waarom je een kat niet wil ontwollen

Next
Next

Vachtverzorging: zo houd je de klitten weg!