Help, de vacht van mijn kat is vervilt!
Viltplekken bij katten kunnen erg pijnlijk zijn; het is dus zaak dat vilt zoveel mogelijk wordt voorkomen of, wanneer ze toch ontstaan, zo snel mogelijk worden verwijderd door een trimmer.
Maar wat is vilt? Hoe komt het dat je kat viltplekken krijgt en wat kun je eraan doen?
Vilt = klit in het kwadraat
Vilt is in feite een klit die zo “samengeklonterd” en vast zit, dat het met geen mogelijkheid meer uit te kammen is. Ook de huid wordt daardoor strakgetrokken en dat is waarom vilt zo pijnlijk kan zijn voor de kat. Bovendien is het ook schadelijk voor de huid, die niet meer kan “ademen”. Het vilt kan zich soms zo ver uitbreiden dat de kat vrijwel volledig vervilt raakt; dat maakt bewegen erg lastig, zeker als er vervilting zit rondom de pootjes. Als de huid wordt strakgetrokken kun je je voorstellen dat het lastig is om de pootjes volledig uit te strekken.
Hoe komt het?
Een klein, onschuldig klitje in de vacht van je kat kan, als er niks aan wordt gedaan, uitgroeien tot een viltplek. Haren kunnen namelijk steeds verder gaan samenklitten, het kan gaan broeien en zo heb je dan “pats boem” een viltplek. Zeker katten die hun eigen vacht niet meer goed kunnen bijhouden zijn gevoelig voor viltplekken; denk daarbij aan oudere katten, katten met overgewicht of bepaalde raskatten met zeer wollige vachten of platte neusjes. En het kan snel gaan; controleer daarom de vacht van je kat regelmatig (liefst dagelijks).
Wat te doen aan vilt?
Als de vacht eenmaal vervilt is, kun je daar eigenlijk weinig anders meer mee dan scheren. Maar hoe herken je deze plekken? Hiervoor moet je vooral goed voelen in de vacht. Viltplekken ontstaan vaak dicht op de huid, waardoor er puur op het zicht weinig aan de hand lijkt. Als je echter gaat voelen, voel je wat hardere stukken vacht op je kat. Dat is vervilting.
Zoals gezegd kun je dit niet meer uitkammen; ga dat dus ook niet proberen. Dit is alleen maar pijnlijk voor je kat. Probeer deze plekken er ook niet uit te knippen! Omdat vilt vaak zo dicht op de huid zit en er soms zelfs huid tussen gaat zitten, is het heel makkelijk om in de huid te knippen. Zeker omdat viltplekken ook wat dikker/harder zijn, is het lastig te zien waar de huid ophoud en de klit begint. Het risico op inknippen is daarom te groot. Ga met viltplekken dus naar een vachtvriendelijk kattentrimmer; hij of zij kan deze plekken katvriendelijk wegscheren.
Een kale kat?
Scheren is vaak wel iets wat baasjes niet leuk vinden om te horen; je kat had immers zo’n lekker zacht vachtje, die wil je er niet af halen. Viltplekken kun je echter niet meer uitkammen; in ieder geval niet zonder de kat veel pijn te doen. Hoewel een geschoren kat niet mooi is en de functie van de vacht daarmee ook tijdelijk verloren is gegaan, is dit wel de beste optie. Die pijnlijke plekken zijn daarmee wel van de kat af; een stuk prettiger dus.
Voorkomen is beter dan genezen
Maar het liefst willen we dat natuurlijk voorkomen. Controleer daarom dagelijks de vacht van je kat en probeer kleine klitjes direct uit te pluizen. Kom je klitten tegen die je er zelf niet meer uit krijgt? Maak dan een afspraak bij een trimmer. Als je er vroeg bij bent, kan die de klitten misschien nog uitkammen of hoeven er maar een paar kleine plekjes geschoren te worden.