(Einde van de) wintervilt?

Je zult rond deze tijd van het jaar vast gemerkt hebben dat je kat flink verhaart. De wintervacht is versleten en valt uit. Gevolg; overal haar. Maar hoewel dat vervelend is, is het niet schadelijk voor je kat. Een bijkomend probleem is echter, dat katten rond deze tijd van het jaar ook flink in de klit kunnen schieten! Zo erg, dat er viltplekken kunnen ontstaan. En dat kan pijn doen. In deze blog lees je er meer over.

Waarom klit mijn kat zo rond deze tijd?
Soms zijn mensen verbaasd dat de kat juist nu gaat klitten. Die vacht laat toch juist los? Waarom ging het dan eerder niet in de klit? Dat komt omdat de wintervacht die uitvalt dus flink versleten is inmiddels. Versleten vacht klit makkelijker. Daar komt bij dat die vacht dus gaat uitvallen. Al die losse haren kunnen heel makkelijk in elkaar klitten, als de kat ze zelf niet op tijd uit de vacht likt. Bij langharige katten gaat dit dus nogal eens mis, omdat de kat gewoon niet tegen al dat haar op kan.
Ook is het juist die lekkere wollige ondervacht die nu dus flink uitvalt. En die haren klitten ook makkelijker, zeker als ze dus al versleten zijn.

Kan ik dit proces dan niet versnellen?
Een logische gedachte is; kan ik dan dat verharen niet versnellen? Als je de ondervacht eruit haalt kan het ook niet meer in de klit, toch? Dat zou je denken, en op de korte termijn klopt dat misschien. Het probleem is alleen dat je dan dus de kat moet ontwollen (zo noem je het eruit halen van de ondervacht), en dus ook haar uittrekt dat nog niet klaar was om uit te vallen. Je verstoort hier de vachtcyclus mee en je beschadigt de vacht. Op de korte termijn is het haar eruit, maar op de langere termijn krijg je juist meer problemen met de vacht. Even heel kort samengevat: de leeggetrokken haarzakjes willen haar aanmaken en als ze dus plots leeggetrokken worden gaan ze razendsnel nieuw haar aanmaken (met minder voedingsstoffen, want ze waren nog niet klaar voor nieuwe vacht maken). Dat nieuwe haar is dan dus van minder goede kwaliteit. Gevolg; dit klit uiteindelijk nog weer makkelijker en het valt eerder uit. Dan krijg je dus juist een soort verlengde rui!

Samengevat; ontwollen om de rui te versnellen is een afrader. Je verstoort de vachtcyclus en met pech krijg je een soort permanente rui en een snel klittende vacht terug.

Wat kan ik dan wel doen?
Je kunt je kat een beetje helpen door dagelijks (desnoods meerdere keren) een vochtige microvezeldoek over de vacht te halen. Zo poets je een beetje met je kat mee. Het haalt losse haren op een vachtvriendelijke manier weg. Minder haar in huis dus en het klit minder snel daardoor.
Daarnaast is het belangrijk om elke dag goed de vacht te checken op klitten. Voel je ergens haar samenplakken? Kam dat meteen uit of pluis het uit met je vingers. Is het al gaan vilten? Als het ver van de huid af zit, kun je dat voorzichtig wegknippen (met vingers/kam tussen klit en de huid in). Zit het dichter naar de huid toe, ga dan alsjeblieft naar een trimmer. Die kan het veilig verwijderen :-).

Hoewel veel kammen averechts kan werken, kan het zijn dat je rond deze periode ietsje vaker moet kammen dan normaal, puur omdat het nu zo snel klit en er zoveel haar uitvalt. Echter blijft de uitspraak “overdaad schaadt” wel staan. Ga niet ineens elke dag je hele kat kammen, dat werkt echt averechts.

Help, mijn kat zit onder de (vilt)klitten
Schiet je kat zo snel in de klit dat je het niet kunt bijbenen, of laat je kat de verzorging van de vacht thuis niet goed toe? Neem dan contact op met een trimmer. Die kan je kat helpen met de klitten en eventueel aanwezig vilt wegscheren. Schaam je overigens niet als je kat dus al vervilt is! Het gaat soms enorm hard, maar ik hoor wel eens baasjes die uit schaamte geen afspraak durven maken, waardoor het nog erger wordt. Ik veroordeel niemand en help je kat ook heel graag als de vachtproblemen ineens toch “uit de hand zijn gelopen”. Daar zijn we voor, als trimmer :-)

Rest mij enkel nog iedereen veel succes te wensen met de ruiperiode. Het is soms even doorbijten, met al dat haar in huis en de stofzuiger draait overuren. Maar, dat hoort erbij met katten ;-). Gelukkig maken ze dat weer helemaal goed door hun leuke karakter (en mooie vachtje!).


Previous
Previous

Je kat wassen zonder water?

Next
Next

De rol van de eigenaar bij de vachtverzorging