De winter(vacht) komt eraan!

De meeste mensen zijn net een beetje gewend aan het herfstweer, maar ik ga toch al graag in op de aankomende winter. Want de winter is een periode dat veel katten gaan klitten. Wintervilt is een heus begrip, om die reden. Maar wat kun je nu, op dit moment, vast doen om dat te voorkomen?

De winter is een rotperiode voor de vacht. Dat komt door verschillende dingen:

  • De luchtvochtigheid in huis is heel laag: door de combinatie van de verwarming die aan gaat en het koude weer (zeker bij vorst!), zorgt voor een lage luchtvochtigheid in huis. Gevolg is statische vachtjes die makkelijk klitten. Je kunt nu al beginnen met de luchtvochtigheid in huis meten. Wordt deze te laag? Overweeg een luchtbevochtiger aan te schaffen om de luchtvochtigheid rond de 50-55% te houden. Dit is ideaal voor de kattenvacht.

  • De wintervacht is dik: ook dit helpt natuurlijk niet mee. De wintervacht is bij veel katten veel dikker dan de zomervacht. En die dikke vacht, die gaat dus ook sneller in de klit. Nu kun je denken: lekker ontwollen dan! Dunner maken die vacht! Dit klopt echter niet; ontwollen doet meer kwaad dan goed (meer lees je ook in deze blog). Wel is het goed je te realiseren dat de vacht sneller klit en dat je dus mogelijk de vacht iets beter in de gaten moet houden. Voel dagelijks heel goed tot diep in de vacht, of er geen klitjes ontstaan. Voel je iets? Pluis deze klitjes dan uit met je vingers of de kam. Vaak moet je net iets vaker kammen dan in de zomer.

  • De vacht slijt: de vacht is in de winter in rust. Dit betekent ook dat naarmate de winter vordert, de vacht steeds verder slijt. Haren die slechter worden, klitten makkelijker. Eigenlijk geldt hierbij dus hetzelfde als hiervoor benoemd: voel dagelijks heel goed naar klitten.

Natuurlijk zijn er ook nog andere oorzaken; sommige katten lopen bv graag door door eventuele sneeuw of door nat gras. Zeker als het niet snel opdroogt, kan dat zomaar voor klitten zorgen.

Weet je dat je kat snel klit in de winter? Overweeg dan om vlak voor/aan het begin van de winter een afspraak in de trimsalon te maken. Zo kan de vacht van je kat in optimale conditie worden gebracht om de winter in te gaan. Een afspraak aan het einde van de winter/tijdens de overgang naar de lente, is soms ook aan te raden, om ze wat te helpen met die versleten vacht. Zo kun je het hopelijk voor zijn dat je kat (deels) geschoren moet worden.

Ontdek je wel vilt in de vacht? Ga dan zo snel mogelijk naar een trimmer. Het is totaal geen schande als je toch vilt ontdekt. Hoe goed je ook je best doet, soms sluipen die plekken er gewoon in. Ook als je per ongeluk flink uit de hand is gelopen en er mogelijk een groot deel geschoren moet worden: bel zeker een trimmer! Het lijkt logisch om te wachten tot het weer warmer wordt, omdat ze het anders mogelijk koud krijgen. Maar het ongemak (en als het te erg wordt zelfs pijn) die ze ervaren van vilt, is erger dan de kou. Je kunt geschoren katten helpen door voldoende warme plekjes te maken voor ze in huis.

Previous
Previous

Een veilige kerst voor je kat

Next
Next

Oktober = seniorenmaand!