Een veilige kerst voor je kat

In de aanloop naar de feestdagen zijn we alweer druk bezig met het versieren, het bedenken van een kerstdiner en het inpakken van cadeautjes. Terwijl we ons onderdompelen in de gezelligheid van het seizoen, is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan de potentiële gevaren die de kerstperiode met zich mee kan brengen voor onze katten. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

Giftige planten

Sommige planten kunnen gevaarlijk zijn voor onze katten. De welbekende kerstster, maar ook maretak en hulst zijn giftig voor katten. En dit geldt ook voor de kerstboom! Kerstbomen vallen meestal mee, omdat de meeste katten hier niet aan knabbelen, maar ook het water waar ze in staan is giftig. Wees hier dus op bedacht. En wat giftige planten betreft: het is verstandig deze buiten het bereik van van je kat te houden en erop toe te zien dat eventuele gevallen bladeren of bessen onmiddellijk worden opgeruimd. Of je kunt natuurlijk katvriendelijke planten in huis halen en die leuk versieren (met veilige versiering) :-)

Kerstdiner
Al die kerstchocolaatjes en gekookte botjes uit ons feestmaal kunnen schadelijk zijn voor je kat! Chocolade, rozijnen en druiven zijn bv giftig. Gekookt bot kan gaan splinteren en vervelende gevolgen met zich meebrengen. Zorg er dus voor dat je kat geen menseneten te pakken krijgt; veel ervan is niet veilig.

Versiering
Kerstversieringen kunnen voor veel katten verleidelijk zijn om mee te spelen of op te eten; dit kan risico's met zich meebrengen. Glazen kerstballen kunnen bijvoorbeeld breken en kunnen dan verwondingen veroorzaken. Katten kunnen ook geneigd zijn om aan slingers of engelenhaar te knabbelen, wat gevaarlijk kan zijn. Nepsneeuw is vaak ook giftig voor katten! Ook cadeaulintjes kunnen link zijn; er zijn aardig wat katten die graag op de lintjes kauwen en ze doorslikken (been there, done that… Gelukkig spuugde mijn kat het na een paar minuten weer uit). Zeker lange stukken kunnen nare gevolgen hebben; let hier dus heel goed op en gooi lintjes meteen weg.

Kaarsen
Ze zijn reuze gezellig, maar je kat zal niet de eerste zijn die ongemerkt zijn staart in de vlam houdt, waardoor deze vlam vat. Of zijn snorharen verbrandt, of erger. Waxmelt branders kunnen overigens ook heel link zijn, zeker als de kat die hete was op zijn vacht en huid krijgt. Er zijn tegenwoordig gelukkig hele mooie alternatieve met LED lampjes. Net echt! Echte kaarsen kun je beter in bijvoorbeeld een lantaarntje doen, of echt volledig buiten bereik van je kat zetten.

Door bewust te zijn van deze potentiële gevaren en voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen we ervoor zorgen dat de feestdagen niet alleen veilig zijn voor ons, maar ook voor onze geliefde viervoeters.

Previous
Previous

Ondersteuning bij vuurwerkangst: Zylkene

Next
Next

De winter(vacht) komt eraan!