Ondersteuning bij vuurwerkangst: Zylkene

De feestdagen brengen helaas niet alleen vreugde met zich mee, vooral voor onze katten. Veel katten zijn helaas erg bang voor vuurwerk, wat de pret natuurlijk wel drukt… Een supplement wat je kat mogelijk iets kan ondersteunen tijdens deze periode, is Zylkene; een natuurlijk supplement wat katten kan helpen ontspannen ten tijde van stress. In deze blog leg ik wat meer uit over het supplement en het gebruik ervan.

Wat is Zylkene?
Zylkene is een voedingssupplement op basis van alfa-casozepine, een natuurlijk bestanddeel dat wordt gewonnen uit melkeiwit. Het heeft kalmerende eigenschappen zonder de kat te versuffen. Het is een veilige keuze voor katten die last hebben van stress, waaronder vuurwerkangst. Het is dus geen heftig medicijn en het zorgt er ook nog voor dat de kat versuft is, maar nog wel angst voelt.

Wanneer starten?
Volgens de bijsluiter is het raadzaam ongeveer een week voor de verwachte vuurwerkperiode te beginnen met het geven van Zylkene. Dit geeft het supplement voldoende tijd om op natuurlijke wijze in het systeem van de kat te worden opgenomen en de kalmerende effecten te laten zien. Echter heb ik zelf gemerkt dat er soms zelfs 2-3 weken nodig is. Bovendien, de knallen beginnen vaak al iets eerder in december, dus ik zou zelf rond deze tijd (het is nu 8-12) al starten.

Hoe geef je de Zylkene?
Niemand zit te wachten op extra stress door pillen te moeten geven. Gelukkig is Zylkene niet vies; je kunt de capsules open maken en door natvoer mengen of bijvoorbeeld door een liquid snack doen. Er bestaan overigens ook Chews, maar ik vond de snackjes vrij hard en onze katten vonden het niet zo lekker. Terwijl ze het poeder door natvoer/snack dus zo opaten. Er zijn altijd uitzonderingen natuurlijk, maar de meeste katten die ik ken eten het zo op :-).

Andere tips tijdens oudjaarsavond
Naast het gebruik van Zylkene zijn er natuurlijk meer dingen die je kunt doen om je kat te helpen tijdens het vuurwerk. Creëer een veilige ruimte in huis waar je kat zich kan terugtrekken, sluit gordijnen om flitsen van buitenaf te verminderen en houd het licht aan (dan is het contrast met buiten minder erg). Als je kat behoefte heeft aan contact, zal hij/zij je waarschijnlijk opzoeken. Dan mag je natuurlijk gewoon steun bieden, je voedt de angst daarmee echt niet. Wil je kat liever verstopt zitten? Laat hem/haar dan lekker zitten. Hoe meer je gaat kijken in zijn/haar veilige holletje, hoe onveiliger die plek gaat voelen.

Is je kat echt extreem angstig? Dan kun je altijd met je dierenarts overleggen of er misschien andere opties zijn voor jouw kat. Zylkene is een ondersteunend middel, maar geen echte medicatie. In sommige gevallen is er dus iets “sterkers” nodig. Let wel; gebruik alsjeblieft NOOIT acepromazine (Vetranquil, Calmivet). In principe wordt dit ook niet meer voorgeschreven voor vuurwerkangst, maar toch goed om te noemen. Dit middel verslapt en versuft, maar maakt de dieren gevoeliger voor geluid. Ze kunnen dus niet meer goed reageren en lijken rustig, maar vanbinnen gaat de angst net zo hard door en raken ze flink in paniek.

Previous
Previous

5 tips voor een gezonde kattenvacht!

Next
Next

Een veilige kerst voor je kat