5 tips voor een gezonde kattenvacht!

Of je nu een langharige of kortharige kat hebt, je wil natuurlijk dat de vacht van jouw harige vriendje er zo goed mogelijk uitziet. Maar wat kun je nu doen om dat te bewerkstelligen? Hieronder 5 tips om ervoor te zorgen dat de vacht van jouw kat in optimale conditie blijft!

Tip 1: voelen, voelen, voelen!
Het allerbelangrijkste om de vacht mooi te houden, is ervoor zorgen dat er geen klitten in komen. En hoe weet je dat er klitten in de vacht zitten? Voelen! Ik adviseer in de trimsalon altijd om elke dag een vachtcontrole uit te voeren. Dus even heel goed met je vingers door de hele vacht, tot op de huid, voelen. Voel je ergens klitjes ontstaan? Of haar dat samengeplakt zit? Kam dat dan voorzichtig even uit met de kam of pluis het uit met je vingers. Dit is natuurlijk vooral zeer relevant voor langharige katten, maar toch kan het ook bij korthaartjes geen kwaad om elke dag even te voelen. Katten met een dikke vacht kunnen namelijk zomaar toch gaan klitten. Of ouder wordende katten (al zit daar vaak een medische oorzaak onder, zie tip 4).

Tip 2: gebruik de juiste materialen*
Het kiezen van de juiste materialen voor het kammen is van essentieel belang om de vacht zo gezond mogelijk te houden. Het gebruik van de verkeerde kammen, zoals Furminators, ontwolharken of vlooienkammetjes (tenzij er vlooien zijn natuurlijk), kan schadelijk zijn voor de vacht en zelfs pijnlijk zijn voor je kat. Furminators en soortgelijke kammen hebben scherpe mesjes die diep in de vacht snijden en haren verwijderen. Hoewel dit effectief lijkt, neemt het ook gezonde haren mee (snijd ze af) en bovendien kan het zelfs de huid van de kat irriteren.

Ik adviseer een grove metalen kam en een slickerborstel. Een grove kam heeft brede tanden die gemakkelijk door de vacht glijden en bovendien kan deze makkelijk kleine klitjes verwijderen. Met een kam kom je ook diep in de vacht, in tegenstelling tot borstels. Wel kun je daarnaast een slickerborsteltje gebruiken, om losse haartjes weg te halen en om kleine klitjes (te klein om door de grove kam weggekamd te worden) op te sporen. Gebruik de slickerborstel wel voorzichtig; te hard duwen kan vervelend zijn voor de kat.

Tip 3: regelmatig kammen (maar ook zeker niet te vaak)
Zeker bij katten met lange, dikke vachten is het belangrijk regelmatig te kammen. Met regelmatig bedoel ik niet elke dag. Daar stimuleer je vaak alleen maar haaruitval mee en je verstoort de natuurlijke vachtcyclus. Voor de meeste langharige katten is 1x in de week (soms 2x in bepaalde periodes) ruim voldoende. Uiteraard is het wel aan te raden elke dag naar klitten te voelen en die wel plaatselijk uit te kammen. Iedere dag een kleine stukje van de vacht kan natuurlijk ook, in plaats van de hele vacht in 1x.
Let wel; dit geldt voor de gemiddelde kat. Er zijn katten met zulke enorme en lastige vachten, dan is dit gewoon te weinig. Andere katten kunnen mogelijk juist met minder af; dan zou ik de vacht ook lekker met rust laten. Blijkbaar kan de kat het super goed zelf.
Voor kortharen is 1x in de week meestal ook niet nodig; doe het dan ook niet. Als de vacht er goed uit ziet, kan de kat het super zelf en hoef je niet te helpen.

Tip 4: zorg dat je kat de juiste medische verzorging krijgt
Een kat die niet gezond is, heeft ook geen gezonde vacht. Je ziet het vaak meteen aan de vacht als katten ziek worden. Gaat een kat ineens klitten terwijl dit voorheen nooit zo was? Laat je kat dan ook zeker medisch even checken. Dikke kans dat er meer aan de hand is. Ik zie dit regelmatig bij korthaartjes die wat ouder zijn en ineens gaan vervilten op de achterhand. Vaak hebben ze dan artrose (of bv nier- of schildklierproblemen). Goed om te laten checken dus. Geef dan ook aan bij de dierenarts dat de vacht ineens is gaan klitten en waar dan.

Tip 5: een goede vochtbalans
Dan als laatst: voor een gezonde huid en vacht is het belangrijk dat je kat goed gehydrateerd is. Helaas blijkt uit onderzoek dat katten niet zulke goede drinkers zijn. Ook al lijken ze veel te drinken, er komt vaak effectief niet genoeg vocht binnen (vooral als katten enkel brokjes eten). Iets wat kan helpen, is meer natvoer geven aan je kat. Zo komt er extra vocht binnen. Dit is goed voor huid en vacht!

Lukt het zelf niet? Ga naar een vachtvriendelijk trimster
Ter afsluiting wel goed te vermelden, dat als je klitten er zelf niet meer uit krijgt, je het best een trimster kunt contacteren. Hoe langer het blijft zitten, hoe erger de klitten worden en hoe meer last je kat er van krijgt. Ga ook niet eindeloos je kat pushen als hij/zij thuis het kammen niet toelaat. Hoe meer je er thuis een “gevecht” van maakt, hoe groter de kans dat het ook in de trimsalon niet meer gaat lukken. Ga liever aan de slag met stap voor stap oefenen met kammen, bv met behulp van lekkere snackjes of kattenkruid erbij.
Hulp nodig met de vachtverzorging? Je bent van harte welkom in de salon! Zit ik niet bij je in de buurt? Kijk dan even op kattentrimsters.nl voor een fijne trimmer bij jou in de buurt.

*In de trimsalon kun je de juiste materialen aanschaffen. Geen trimbehandeling nodig maar wel de juiste kammen shoppen? Stuur gerust een whatsappje, de setjes worden ook verkocht aan niet-trimklanten (ophalen in Odijk).

Previous
Previous

Overgewicht en “de grote kat”

Next
Next

Ondersteuning bij vuurwerkangst: Zylkene