Overgewicht en “de grote kat”

Overgewicht is een flink probleem onder onze huisdieren: naar schatting heeft tussen de 35-50% (sommige bronnen rapporteren zelfs nog hogere cijfers) van onze huisdieren overgewicht. Een serieus probleem, maar ik wil in deze blog graag ingaan op een specifiek puntje: de grotere kattenrassen en vooral ook de misvattingen over wat deze katten mogen wegen.

Groot ras, dus hoog gewicht?
Een veelvoorkomende misvatting onder katteneigenaren is dat grote kattenrassen automatisch (veel) meer mogen wegen dan hun kleinere tegenhangers. Denk aan de grote Maine Coons, de Britse Kortharen die “gewoon lekker stevig zijn gebouwd) of de Ragdolls en Siberen. Hoewel deze katten natuurlijk groter zijn dan de gemiddelde huiskat, betekent dit niet dat ze een vrijgeleide hebben om te zwaar te worden.

Ook grote katten kunnen te zwaar zijn en dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes, gewrichtsproblemen en een kortere levensduur. Het is essentieel dat eigenaren begrijpen dat het feit dat het ras een groter dan gemiddeld kattenras is, niet betekent dat iedere kat van dat ras ook enorm veel mag wegen.

Om maar iets geks te noemen: wij Nederlands zijn vrij lang, in vergelijking met andere delen van de wereld. Het gemiddelde gewicht van Nederlandse mannen zit dan ook rond de 85kg. Dit is in andere werelddelen lager. Maar dat betekent niet dat voor íedere Nederlandse man 85kg een gezond gewicht is. Daar zit variatie in, want niet iedere man is hetzelfde qua lengte, qua spiermassa (spier is zwaarder dan vet) etc etc. Dat is dus een reden dat er niet puur naar gewicht wordt gekeken, maar ook naar BMI. En daar is heus van alles op aan te merken, maar het zegt wel meer dan puur gewicht.

Ondanks dat je online leest dat (om een voorbeeld te noemen) een Siberische kater rustig 5-9kg mag wegen, betekent dat niet dat iedere kater van dat ras dus die 9kg mag halen. Die spreiding is enorm. Sterker nog, Siberische katers die met 9kg nog gezond zijn, zijn echt een uitzondering. Mijn eigen kater is 5.8kg momenteel. Dat is voor hem prima. Maar hij zou met 7kg dus echt te dik zijn. Onze poes is momenteel 5.1 en daarvan wordt ook vaak gezegd dat het prima is (want de poezen zouden 4.5-7kg mogen wegen). Ik kan echter met zekerheid zeggen: zij is iets te dik momenteel. Haar ideaalgewicht ligt eerder rond de 4.5-4.7kg en dus werken we daaraan.

Wat ik hiermee wil zeggen: kijk naar jouw kat en ga niet uit van allerlei gegevens online. En bovendien, puur aan gewicht heb je dus niets, zoals hierboven al benoemd.

Voor katten is er ook een soort BMI: de Body Condition Score.
Dit is een handig hulpmiddel dat eigenaren en dierenartsen helpt te bepalen of een kat een gezond gewicht heeft (ongeacht ras!). De BCS varieert van 1 tot 9, waarbij 1 staat voor extreem mager en 9 voor zwaarlijvig. Een score van 4-5 wordt over het algemeen als ideaal beschouwd. Zeer belangrijke maatstaaf bij de BCS is voelbaarheid van de ribben. Die moet je met lichte druk voelen. Ter vergelijking: ga met je vingers over de rug van je hand; dat is ongeveer wat je moet voelen. Niet vel over been, maar wel goed voelbare ribben onder een klein laagje vet.

“De dierenarts kent het ras niet”
Ander puntje wat ik toch even wil aanstippen. Dit wordt namelijk heel veel benoemd: dat de dierenarts het ras niet kent en dus de kat ten onrechte als te zwaar bestempeld. Nu zullen er ongetwijfeld uitzonderingen zijn, maar de meeste dierenartsen kijken heel netjes naar die BCS. Bovendien zijn ze ook heus op de hoogte van verschillen tussen rassen. Maar heel eerlijk? Als ze die BCS gewoon netjes scoren, maakt dat eigenlijk niet eens uit. Dierenartsen gebruiken gestandaardiseerde methoden en richtlijnen om het ideale gewicht van een kat te bepalen, ongeacht het ras. Ze kijken dus naar de BCS, waarbij ze letten op factoren zoals de voelbaarheid van de ribben en de taille van de kat. Deze objectieve maatstaven zorgen ervoor dat het gewicht van de kat nauwkeurig wordt beoordeeld, ongeacht de grootte van het ras. Dus zegt je dierenarts dat je kat te dik is? Neem het serieus. Natuurlijk kun je altijd een second opinion vragen als je twijfelt, maar ga niet uit van ervaringen van andere mensen. Het feit dat hun kat van hetzelfde ras net zo zwaar is en prima van gewicht is, zegt niets over jouw kat.

Oftewel, grotere rassen zullen gemiddeld meer wegen dan andere katten, maar vergeet niet dat er grote individuele verschillen bestaan en dat ook grote rassen gewoon te dik kunnen zijn. Ik zie op de trimtafel veel katten met overgewicht: dat is niet gek, want te dikke katten kunnen zichzelf slechter verzorgen, met klitten tot gevolg. En ja, daar zitten dus ook regelmatig raskatten tussen van de grotere rassen. Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om je kat te laten afvallen, maar het is echt voor een goed doel :-).

Previous
Previous

Welke vachtproblemen zien we in de trimsalon?

Next
Next

5 tips voor een gezonde kattenvacht!