Welke vachtproblemen zien we in de trimsalon?

Veel mensen staan raar te kijken als ik zeg dat ik kattentrimster ben. Zelfs sommige katteneigenaren hebben geen idee dat het nodig kan zijn om katten bij de trimmer te brengen. Niet zo gek, want heel veel katten zorgen perfect voor hun eigen vacht. Dus waarom zijn wij er dan toch? In deze blog neem ik je mee langs de vachtproblemen die ik tegenkom in de salon!

Klitten
Grote klitten, kleine klitten… Ik kom ze allemaal tegen. Vooral langharige katten kunnen klitten in de vacht ontwikkelen en als een baasje ze er zelf niet meer uitkrijgt, kom ik in beeld. Soms is het omdat de kat thuis niet meewerkt, soms omdat de klitten al te vast zitten. Ik kan ze veilig weer verwijderen, waarna de eigenaar het zelf weer kan gaan bijhouden.

Vervilte vacht
Klitten in het kwadraat, zeg maar. De klitten zijn zo vast gaan zitten dat ze een viltplek vormen. Die viltplekken kunnen klein zijn, maar ze kunnen ook zo ver uitgroeien dat het een waar “schild” vormt op de kat. Waar een klein viltplekje vaak niet zoveel ongemak geeft, is het wel van belang ze snel weg te halen. Kleine viltplekjes worden grote plekken, en die trekken enorm aan de huid.

De rommelige vacht
Soms klit een kat nog niet, maar zit de vacht wel vol met oud haar. Vaak zie ik dit rond de ruiperiodes. Katten die zichzelf niet zo goed bijhouden (bv oudere katten, of katten met medische problemen), wassen het haar er niet meer tussenuit en zo hoopt dit zich op in de vacht. Uiteindelijk gaat dit klitten, maar als mensen er op tijd bij zijn, kan ik die bergen haar nog prima uitkammen voor het gaat klitten. Eigenaren merken vaak op dat de kat enorm verhaart als deze wordt geaaid. Let wel: het is normaal dat er een klein beetje haar van je kat afkomt, zeker in de rui. Het is dus niet zo dat alle verharing “magisch” opgelost kan worden door een trimbeurt. Maar sommige katten profiteren er zeker van :-).

Een vieze, vette vacht
Dit gaat vaak samen met klitten, maar is wel een specifiek probleem wat ik vaak tegenkom. Als katten niet zo goed wassen, wordt de vacht ook vaak vettig. Daarnaast hebben sommige katten van zichzelf een wat vettere huid en vacht. Deze kan ik behandelen met een shampoomousse (die niet uitgespoeld hoeft te worden) en een beetje maizena. Dat frist de vacht weer helemaal op!

Sanitaire trim
Soms maak ik alleen de haren rond de billen en “broek” iets korter. Katten met lang haar hebben nog wel eens vieze billen ;-). Wel zo fijn als dat allemaal iets schoner blijft.

Lange, ingegroeide nagels
Dit is natuurlijk geen vachtprobleem, maar ik neem hem toch even mee. Bij oudere katten kom ik nog weleens tegen dat er nagels veel te lang zijn en zelfs ingroeien. De katten hebben vaak niets laten merken, die lopen gewoon stug door. Mochten eigenaren ze niet zelf kunnen knippen, zijn ze dus ook tussen trimbeurten door van harte welkom om de nagels bij te houden. De meeste katten kunnen het overigens prima zelf hoor, maar de senioren vormen soms toch de uitzondering.

Alleen langharen?
Als je de problemen zo leest zul je wellicht denken dat ik vooral langharen zie. Die vormen zeker de meerderheid, maar toch zie ik ook veel kortharen. Dit kunnen katten zijn met een zeer dikke vacht (bv de Britse Korthaar), maar ook Europese Kortharen die ouder zijn of medische problemen hebben. Zij kunnen zichzelf dan niet meer bijhouden en gaan ook ineens klitten. Dus altijd goed om ook je korthaar goed in de gaten te houden en af en toe eens te oefenen met kammen!

Merk je 1 van bovenstaande problemen op? Neem contact op met een trimster! Je bent, als je in de buurt woont, van harte welkom bij mij in de salon :-)

Previous
Previous

Pijn bij de (oudere) kat

Next
Next

Overgewicht en “de grote kat”