Vervilte vacht als indicatie voor artrose?

Bij een schokkende 80-90% (afhankelijk van welk onderzoek) van de katten ouder dan 14 zijn aanwijzingen voor artrose. Bij katten boven de 6 is dit zo’n 30%. Met het toenemen van de leeftijd van je kat, stijgt dus ook het risico op artrose. En artrose, dat brengt pijn en andere problemen met zich mee, waaronder vachtproblemen. Daarover meer in deze blog!

Wat is artrose?
Bij artrose slijt het kraakbeen van een gewricht; in een later stadium kan ook het bot zelf slijten. Bij deze slijtage komt ook een onstekingsreactie kijken en bovendien vindt er nieuwe botvorming plaats, in een poging het gewricht te stabiliseren. Dit kan echter wel pijnklachten veroorzaken.

Hoe herken ik artrose bij mijn kat?
Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Artrose herkennen, is dus ook lastig. Om artrose echt te bevestigen, zijn röntgenfoto’s nodig. Echter kan er vaak op basis van wat vragen en lichamelijk onderzoek, ook al veel duidelijk worden. Een aantal signalen om zelf op te letten:

  • Kan je kat zichzelf nog goed verzorgen? Klit je kat bijvoorbeeld steeds achterop de rug en was die vroeger niet zo? Dat is vaak een teken van een onderliggend medisch probleem. Dit kan artrose zijn, maar natuurlijk ook iets anders.

  • Springt je kat nog makkelijk op en af dingen? Springt je kat minder hoog dan vroeger?

    Katten die minder gaan springen, twijfelen voor ze springen, of bijvoorbeeld eerst met de voorpoten helemaal over de rand gaan hangen om dichter bij de grond te komen voor ze ergens af springen, zouden last kunnen hebben van de gewrichten. Let er eens op, wie weet merk je veranderingen op.

  • Beweegt/speelt je kat minder dan vroeger?
    Ook dit kan een teken zijn van pijn.

  • Hoe gaat je kat de trap af? Soepel, of met veel tussenpozen?

    Zeker als je opmerkt dat dit anders gaat dan vroeger, is dit ook reden om de gewrichten eens te laten checken. Katten met artrose gaan vaak niet meer in 1x soepel de trap op en af, maar treetje voor treetje.

  • Is je kat ineens gevoelig op bepaalde delen van het lichaam?

    Mag je bijvoorbeeld ineens niet meer rondom de heupen aaien? Dat kan een teken van pijn zijn!

  • Is je kat steeds vaker onzindelijk?
    Balanceren op de kattenbak is lastiger als katten artrose hebben, of de instap van de kattenbak is te hoog voor de pijnlijke gewrichtjes, waardoor ze niet meer goed de bak in kunnen.

Het zijn dus subtiele gedragsveranderingen, die zeker in het beginstadium nauwelijks opvallen. Katten met artrose lopen zelden mank; ze verbergen hun pijn goed, en bovendien zit de artrose vaak aan beide kanten. Dan ga je dus vaak niet duidelijk mank lopen.

Zoetis heeft een online testje wat je kunt invullen: https://www.zoetispets.com/nl-nl/kat/artrose/test/
Let wel, dit vervangt natuurlijk geen dierenarts!

Behandeling
Samen met je dierenarts kan een behandelplan worden opgesteld, als blijkt dat er artrose speelt. Dit kunnen ontstekingsremmers/pijnstillers zijn, zoals meloxicam, of bijvoorbeeld de nieuwe injectie “Solensia”, welke pijn remt door middel van antilichamen. Supplementen zoals omega3, Synopet Cat of Flexadin kunnen ook een positieve bijdrage leveren. Verder kun je je kat helpen met bijvoorbeeld opstapjes naar hogere plekjes, een kattenbak met lage instap, en -heel belangrijk- door goed op het gewicht van je kat letten! Overgewicht belast de gewrichten alleen maar extra, dus juist bij katten met artrose heel fijn als ze op gezond gewicht zijn :-).

Vervilte vacht?
Nog even terugkomend op die vachtproblemen: er zijn katten die ik op de trimtafel krijg, waar ik sterk artrose vermoed. Ze hebben namelijk vaak typische problemen:

  • Ze zijn al wat ouder

  • Ze hadden vroeger nauwelijks klitten, maar gaan ineens vervilten

  • Die viltplekken zitten vaak achterop de rug/bij de heupen

  • Ze reageren gevoelig op aanraking achterop en bij de heupen

Dit alles is voor mij genoeg om mensen ook aan te raden een dierenartsbezoekje in te plannen. Vaak knappen ze erg op als er behandeling voor artrose wordt gestart en kunnen ze dan de vacht wel weer goed bijhouden. Win-win dus!

Previous
Previous

Oktober = seniorenmaand!

Next
Next

Trimsalon én een studie diergeneeskunde?