Trimmen met een roesje?

De meeste katten in de trimsalon laten zich gelukkig gewoon trimmen; de ene is natuurlijk makkelijker dan de ander, maar er zijn er weinig die zich echt niet laten helpen. Toch zijn er uiteraard uitzonderingen; en wat dan? Trimmen onder een roesje (een lichte narcose) biedt dan uitkomst! In deze blog vertel ik je daar graag wat meer over.

Vreemde ogen dwingen?
Veel katten, ook degene die zich thuis niet laten kammen, laten zich op een vreemde locatie heel goed helpen. Thuis zijn zelfverzekerde katten nog zelfverzekerder en angstigere katten weten precies waar ze heen kunnen vluchten. In de trimsalon laten die katten zich daarom beter helpen. Maar toch zijn er dus uitzonderingen.

De zeer zelfverzekerde kat
Sommige katten zijn zo zeker van hun zaak, daar helpt zelfs die vreemde locatie niet. Uiteraard kan ik nog allerlei trucs uit de kast halen, zoals speeltjes, kattenkruid of snacks (en dat biedt bij veel katten uitkomst!), maar er zijn er die laten zich nergens door verleiden. Die weten precies wat ze wel en vooral niet willen. Als ze enkel af en toe van tafel willen, kan ik daar wel omheen werken, maar katten die echt pittig gaan uithalen of bijten; dat wordt gevaarlijk, zowel voor mij als voor de kat. Een scheerapparaat is scherp en bij een flink tegenwerkende kat loop je nu eenmaal meer risico op inscheren. Daar komt bij dat ik de kat dan in een flinke houdgreep moet houden; je zult begrijpen dat de stress daardoor enorm oploopt; dat is niet gezond voor een kat en bovendien wordt de afkeer voor trimmen zo nog groter.

De angstige kat
Heel veel katten reageren agressief vanuit angst. Ze voelen zich bedreigd, iemand zit aan vrij gevoelige plekken en ze kunnen niet weg; er zijn aardig wat katten die daardoor agressief worden. Je begrijpt; dat is voor niemand leuk. Ook hierbij wordt het gevaarlijk om door te gaan, zeker omdat de stress toch al erg hoog was. Heel veel angstige katten kan ik uiteindelijk prima overtuigen, maar sommigen dus niet.
Overigens heb je ook katten die volledig bevriezen; soms moet je je daar ook afvragen of een roesje niet vriendelijker is. Anekdote: ik heb ooit een kat gehad die echt enorm heftig reageerde op de tondeuse, puur op het geluid. De eerste minuten sprong hij bijna tegen het plafond zodra de tondeuse aan ging. Dit werd wel minder, maar de kat bevroor volledig en aan de ademhaling te zien was hij enorm bang. Daar hebben we besloten dit ook niet te gaan doen zonder narcose. Toch doorzetten is hoe je zo’n kat traumatiseert. Daarna kun je thuis gaan oefenen met het geluid van de tondeuse.

Kat met pijn
Ook even speciale aandacht voor de kat met pijn, bijvoorbeeld door de flinke vervilting of andere medische klachten. Soms kun je die gewoon helpen zonder roesje, maar soms is de pijn zo hevig dat ook zij zich agressief uiten, door de pijn. Dan is uiteraard een korte narcose vriendelijker voor de kat.

Roesje kan uitkomst bieden
In dit soort gevallen kan een roesje dus helpen. Deze korte narcose gebeurt bij een dierenarts; veel trimsters, waaronder ikzelf, werken samen met een dierenkliniek. Zij verzorgen de narcose, ik trim. Sommige mensen zijn een beetje huiverig voor de narcose; dit is begrijpelijk. Uiteraard komt alle narcose met een klein risico, maar de middelen van tegenwoordig zijn super veilig. De dieren worden goed in de gaten gehouden en narcose kan zelfs worden aangepast als dit nodig is, bv bij een hartruisje of nierproblemen. Zo wordt het risico beperkt, zelfs bij dieren met onderliggende medische problemen. Over het algemeen is de narcose maar kort; als de kat helemaal stil ligt is het trimwerk immers meestal zo gedaan. Natuurlijk is er tijdens het prikken en gaan slapen korte stress, maar de gehele trimbehandeling kan zo zonder verdere stress plaatsvinden. Dat is dus heel wat kortere stress, dan wanneer we toch zouden doorgaan zonder narcose.

Samengevat zijn er dus echt situaties te bedenken dat een roesje verstandiger is. Door goede controle van de dierenarts kan de narcose veilig plaatsvinden en zo kan de kat toch geholpen worden. Super fijn dus voor katten waarbij het anders niet lukt. Ben je bang dat jouw kat een roesje nodig heeft? Geef dat gerust aan; ok probeer het altijd liefst wel ook even zonder, omdat veel katten zich dus toch laten helpen puur door de vreemde locatie en wat slimme trucjes. Lukt het niet, plannen we alsnog een afspraak met roesje in (en is de “mislukte” afspraak kosteloos). Gelukkig is het dus maar een klein percentage van de gevallen nodig, maar heel fijn om dus wel achter de hand te hebben! :-)

Previous
Previous

Trimsalon én een studie diergeneeskunde?

Next
Next

Hoe kam je moeilijke katten?