Hoe kam je moeilijke katten?

In de trimsalon zie ik heel veel katten die thuis niet gekamd willen worden. Logisch ook, want als het thuis allemaal zou lukken is de kans veel kleiner dat er klitten ontstaan. Toch willen baasjes heel graag ook de vacht van hun moeilijk kambare kat verzorgen. Daarom in deze blog wat tips!

De allerbelangrijkste tip: maak er geen strijd van
Dit is echt heel belangrijk; mensen zeggen vaak dat “de kat maar gewoon even moeten luisteren”. Ze pakken de kam, gaan vervolgens op zoek naar de kat en gaan dan, terwijl ze de kat heel stevig vasthouden (soms moet een tweede persoon de kat “in de houdgreep” nemen), flink aan het kammen. Gevolg: de volgende keer heeft de kat er nog minder zin en dus gaat deze zich nog meer verzetten. In het ergste geval creëer je zelfs angst bij de kat. Dit wil je dus absoluut voorkomen. Hoe goed bedoeld het ook is (je wil immers de kat van klitten afhelpen); het werkt echt averechts. Bovendien kan dit ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Als de kat het echt zat is, kun je lelijke krabwonden of zelfs beten overhouden aan een kamsessie.

Wat dan wel?
Ga oefenen! Wat voor sommige katten goed werkt, is er iets voorspelbaars van maken. Dus zet bv elke avond je kat even kort op de eettafel en haal de kam 2x door de vacht en laat hem weer gaan. Zo wordt dat vanzelf een ritueeltje; de voorspelbaarheid is voor katten vaak fijn. Ze weten immers ook dat ze erna weer fijn mogen gaan.

Wat het kammen zelf betreft: begin heel klein. Neem eerst een microvezeldoek en aai die eens over de vacht. Beloon je kat daarna en laat het daarbij. Dit kun je langzaam uitbouwen tot wat langer of de vacht gaan. Daarna kun je er een combikam of slickerborstel bij pakken. Ook die haal je gewoon eerst eens eenmalig over een stukje vacht. Bouw het echt langzaam op. Vachtvriendelijke kammen vind je overigens hier.

Afleiding
In de salon gebruik ik ook volop afleiding! Zoek uit wat voor jouw kat werkt: kattenkruid, valeriaan, matatabi stokjes, (liquid) snacks, speeltjes… Whatever works :-). Als je kat lekker daar mee in de weer is, kun jij voorzichtig een stukje kammen. Let wel op; soms triggeren dingen als kattenkruid speelgedrag, waardoor je handen nog wel eens als speelgoed worden gezien ;-). Tipje; doe kattenkruid of een liquid snack in deze likmat. Weinig troep, maar toch goede afleiding. Ideaal.

Kijk welke plekjes je mag kammen
Begin met het kammen van lichaamsdelen die je kat heel ok vindt, zoals de rug, of bijvoorbeeld de kraag. Kijk later pas of je ook eventueel de oksels of buik mag kammen. De oksels kun je overigens ook goed bereiken door een voorpootje van je kat op te tillen; zo hoeft je kat niet helemaal op zijn zij/rug te liggen.

Slapende kat…
Dit werkt niet bij iedere kat en ik zou hem ook zeker niet te vaak storen. Maar sommige katten kun je voorzichtig even op de buik/in de liezen kammen als ze (half) slapen. Til bv voorzichtig een achterpootje op en kam daar eventjes onder. Ook hier geldt; gewoon beginnen met eenmalig die kam door de vacht. Maar soms kun je dit zo een beetje uitbouwen. Pas wel op; slapende katten zijn ook zo weer wakker. Dit werkt dus niet bij elke kat.

Lukt het niet, schakel een trimster in
Lukt het je zelf gewoon niet en laat je kat het echt niet toe? Maak er dan dus geen strijd van. Als oefenen geen zin heeft en je kat zich echt niet laat kammen kun je beter naar een kattentrimmer gaan (mits er sprake is van vachtproblemen, zo niet is het natuurlijk niet nodig). De vreemde omgeving werkt vaak al bevorderend en een trimster heeft natuurlijk ervaring en slimme trucjes om een moeilijkere kat toch getrimd te krijgen. Schaam je dus niet, ook niet als er flinke klitten zijn; trimmers zijn er om je te helpen :-).

Previous
Previous

Trimmen met een roesje?

Next
Next

Je kat wassen zonder water?