Een kat wassen?

Katten wassen zichzelf toch? En hebben bovendien een hekel aan water… Dus die wil je niet wassen toch? In principe was ik geen katten in de salon; ik heb de mogelijkheid ook niet. En eerlijk gezegd is het voor de meeste katten ook geen optie. Waarom niet, vertel ik je in de blog. Maar ook vertel ik meer over redenen om wel je kat te wassen. Disclaimer: ik ben niet tegen wassen van katten an sich. Wassen kan heel handig zijn. Maar ik ben wel tegen het wassen van katten die dit absoluut niet prettig vinden. En dat zijn er helaas heel veel.

Wassen = stress
De belangrijkste reden waarom ik geen katten was, is omdat het voor 9/10 katten onwijs veel stress oplevert. Katten houden niet van water en het kan dus letterlijk traumatisch voor ze zijn, zo’n wasbeurtje. Bovendien is het vaak niet nodig. Met kammen, borstelen, een vochtige microvezeldoek en droogshampoo (in. de vorm van maizena of rijstzetmeel) kom je ook heel erg ver. Waarom een kat volledig in de stress helpen als het eigenlijk niet nodig is? Dat rijmt niet met mijn werkwijze “katvriendelijk werken”.

Na wassen, komt drogen
Zelfs als een kat wassen wel ok vindt, moeten ze daarna ook nog droog. Het beste gaat dat met een waterblazer of fohn. Maar die maken onwijs veel herrie. Wederom dus een enorme stressfactor voor een kat. En als ze dat dus niet toelaten, kunnen ze nog in een droogcabine of onder een warmtelamp. In beide situaties kunnen ze dus niet weg en zeker drogen onder de warmtelamp duurt gewoon erg lang. Niet erg fijn voor de kat dus.

Je haalt hun vertrouwde geurtje weg
Katten zijn erg gesteld op hun vertrouwde omgeving, maar ook op hun eigen geur. Al die kattenshampoos die lekker ruiken zijn voor ons baasjes heel prettig, maar je kat zit er niet per se op te wachten om naar olijf, aloe vera of bloemetjes te ruiken. Nog een reden dus, om niet te wassen.

Maar wanneer dan wel wassen?
Zoals gezegd, ik ben niet tegen het wassen van katten an sich. Wassen kan namelijk een super goede manier zijn om katten door de rui te helpen. Je haalt er losse haren mee weg, zonder dat je heel invasief te werk moet gaan met ontwolharken e.d. (en dat is niet erg vachtvriendelijk, meer daarover lees je in deze blog). Ook het weer droogblazen erna helpt die losse haren weg te krijgen. Daarom kan wassen een hele goede oplossing zijn, zeker bij katten bij volle vachten. Maar let op; alleen bij katten die het echt oke vinden om gewassen en gedroogd te worden! Dit is essentieel, anders bezorg je de kat alsnog een trauma. Wil je gaan wassen, wen je het een kitten het beste al op heel jonge leeftijd aan. Overigens worden haarloze katten ook vaak gewassen, wegens hun enorm vette huidje. Maar ook die katten zijn het vaak al van jongs af aan aangeleerd en vinden het daardoor heel ok.

En waarmee dan wassen?
Dan zitten we nog met dat “vertrouwde geurtje”. Als je de kat wast, kies dan voor een hele milde, vrijwel geurloze shampoo. Zo ruikt je kat in ieder geval niet naar bloemetjes. Een klein beetje groene Dreft (uiteraard flink verdund met water), kan ook een goede optie zijn.

Andere redenen om te wassen
En dan tot slot heb je nog medische redenen: bij schimmel of bij heftige vlooien kan het soms fijn zijn om katten te wassen. Dit helpt de schimmel verminderen en bij vlooien is het fijn alle vlooienpoep eruit te wassen. Zo zie je tenminste goed of de behandeling aanslaat. Ook hele jonge kittens kun je wassen bij vlooien. Dat is een handige optie als ze nog niet ontvlooid kunnen worden.

Samengevat; de meeste katten vinden wassen een verschrikking en ik wil ze geen trauma bezorgen. Daarom kies ik ervoor om niet te wassen in de salon. Gelukkig hebben we zat andere methoden om ze schoon en klitvrij weer af te leveren :-)

Previous
Previous

Mijn kat verhaart zo!

Next
Next

Nagels knippen van je kat?