Kattenvacht plukken? Niet doen!

Het plukken van de vacht; in de hondentrimwereld is dit veelgehoord. Maar ook bij katten gebeurt dit nog regelmatig. Toch is dit niet goed voor de vacht van een kat! Ikzelf pluk de vacht van katten daarom nooit. Wat ermee bedoelt wordt en waarom ik het niet doe vertel ik hieronder.

Plukken, oftewel; de onderwol uittrekken
Onder plukken van de vacht verstaan we eigenlijk het uittrekken van de onderwol. Een kat heeft namelijk dekharen en wolharen. Met name die wolharen kunnen bij sommige katten lekker klitten en bovendien blijven ze als ze uitvallen overal aankleven. Reden genoeg dus om te denken: die haren moeten eruit. Dan zijn we in 1x van alle problemen af, toch?

Nee! Die onderwol, die heeft namelijk een functie. Het beschermt de kat en helpt mee met het in stand houden van een gezonde huidflora. Het beschermt de kat tegen invloeden van buitenaf. Bovendien, als we “met grof geweld” die onderwol uit de kat halen (terwijl die dus nog niet uit zichzelf klaar was om uit te vallen), brengt dit de vachtcyclus in de war. Hier komen enkel slechtere haren voor terug, die nog makkelijker klitten. Op de langere termijn is het dus geen goede manier van klitten bestrijden.

En om al die loszwevende haren te voorkomen dan? Nee, ook niet. Het is op de korte termijn zeker een oplossing, maar omdat het de vachtcyclus in de war schopt, kun je in het ergste geval permanente rui creëren, waardoor dat plukken/ontwollen steeds vaker moet gebeuren.

Het plukken is afgekeken van de hondenvachten. Maar honden en katten hebben hele andere vachten. Bovendien zijn katten veel stressgevoeliger en de gehele procedure is voor katten daarom een stuk minderen aangenaam.

Katvriendelijkheid
Want dat is ook een heel belangrijk punt; plukken vinden veel katten gewoon niet leuk! Met plukken trek je tussen duim en wijsvinger de uitstekende “oude” haren uit de vacht. Tenminste, dat is het idee. Maar met het blote oog kan niemand zien wat nou oude haren zijn. Het probleem bij katten is, dat de vacht erg makkelijk loslaat, de haren zitten namelijk erg losjes in de haarzakjes (is wel handig als ze buiten onder iets scherps doorlopen, of in een gevecht met een andere kat. Beter haar dat loslaat, dan een wond creëren). Dit zorgt er ook voor dat als je de vacht plukt, je geheid ook gezonde haren meetrekt. Naast dat dat slecht is voor de vacht, kan het ook pijnlijk zijn voor de kat. Dat willen we dus niet :)

Twee van mijn collega trimsters hebben een mooi filmpje over dit onderwerp, welke je hier kunt vinden.

En al dat haaruitval dan?
Tsja, dat blijft natuurlijk balen. Helaas zit er weinig anders op dan extra stofzuigen. Hoewel een trimbeurt echt kan helpen om de rui iets te verminderen, is het geen magische oplossing. Het hoort er helaas nu eenmaal bij.

Voor mij blijft het belangrijkste altijd het welzijn van de kat. Daarom kies ik er voor niet te plukken. Hopelijk blijkt uit deze blog voldoende waarom :-)

Previous
Previous

Furminators; waarom je deze niet wil gebruiken

Next
Next

Kat scheren?